Voor mij het meest interessante Franse wijngebied van dit moment. Ooit verguisd als het gebied van bulkwijnen van matige kwaliteit, heeft het zich ontwikkeld tot een wijngebied dat zich qua hoeveelheid en kwaliteit kan meten met de Nieuwe Wereld wijnen. Ik noem het altijd de wijn kraamkamer van Frankrijk, waar naar hartenlust wordt geëxperimenteerd met methoden om wijnen beter te maken, iets wat bij de lossere IGP wetgeving makkelijk kan dan bij de strakker gereguleerde AOP wijnen.

De Languedoc is het noordelijke deel van dit gebied, en strekt zich uit van Limoux in het westen tot aan Avignon in het oosten met wijnbouw tot aan de Middellandse Zee. Het gebied wordt doorgaans onderverdeeld volgens de volgende piramide:

Er bestaat was onenigheid tussen verschillende instanties, maar grofweg worden de volgende subgebieden aangemerkt als de grand crus van de Languedoc:

  • Corbières Boutenac
  • Grès de Montpelier
  • La Clape
  • Limoux (wit en mousserend)
  • Minervois La Livinière
  • Pézenas
  • Pic Saint Loup
  • Saint-Chinian Berlou
  • Saint-Chinian Roquebrun
  • Terrasse du Larzac

Het volgende niveau zijn de grand vins en dit zijn de volgende subgebieden:

  • Cabardès
  • Corbières
  • Côtes de la Malepère
  • Faugères
  • Fitou
  • Limoux (rood)
  • Minervois
  • Saint-Chinian

Roussillon is grofweg het gebied rondom Perpignan. Dit gebied is onderverdeeld in de volgende (belangrijkste) subgebieden:

  • Banyuls
  • Collioure
  • Côtes de Roussillon
  • Côtes de Roussillon Villages
  • Maury
  • (Muscat de) Rivesaltes