“De tuin van Frankrijk” wordt het Loiregebied genoemd, en daar is niets teveel aan gezegd. De vruchtbare Loirevallei staat vol met boomgaarden, groentevelden, fruitakkers, tuinen en wijngaarden, met daarbij het ene na het andere prachtige kasteel. En het mooie is dat het enorme stroomgebied van de Loire (meer dan 1000 kilometer!) zorgt voor een breed scala aan wijnen, met uiteenlopende druiven en een onderscheid in droge, zoete en mousserende wijnen. Het gebied ligt rond de 5oste breedtegraad en dat is vrij noordelijk voor een wijngebied. “Gelukkig” zorgt de klimaatverandering ervoor dat de druiven in dit gebied nu meestal goed rijp worden, wat resulteert in kwalitatief betere wijnen.

Van oost naar west starten we tegen de Bourgogne aan met rode pinot noir wijnen en witte wijnen van voornamelijk de sauvignon blanc druif (met een beetje chardonnay). Verder naar het westen neemt de cabernet franc druif het rood over en komt de chenin blanc druif in beeld voor het wit. Rondom Nantes worden witte wijnen van de muscadet druif gemaakt. Rosé wijn wordt uiteraard ook gemaakt in dit gebied, maar speelt een bescheiden rol.

De Loire is van oost naar west onder te verdelen in de volgende belangrijkste gebieden:

  • Côtes du Forez
  • Côtes Roannaises
  • Côtes d’Auvergne
  • Saint-Pourçain
  • Poully Fumé
  • Sancerre
  • Menetou-Salon
  • Châteaumeillant
  • Quincy
  • Reuilly
  • Orleans
  • Touraine
  • Cheverny
  • Vouvray
  • Côteaux du Vendômois
  • Jansnières
  • Chinon
  • Haut-Poitou
  • Bourgueil
  • Saumur-Champigny
  • Anjou
  • Coteaux du Layon
  • Bonnezeaux
  • Quarts-de-Chaume
  • Savennières
  • Pays Nantais
  • Muscadet
  • Fiefs Vendéens