Zeg je Provence dan zeg je rosé. Het gebied is wereldberoemd om de zalmroze rosé die hier gemaakt wordt, en die dan ook met wisselend succes over wordt gekopieerd. Die enorme hoeveelheden rosé heeft echter in het verleden ook bijna tot de ondergang van de Provence als wijngebied betekent, omdat de kwaliteit tot het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw vaak te wensen overliet. Vanaf dat moment is de kwaliteit gelukkig met sprongen vooruit gegaan, resulterend in de AOP Côtes de Provence in 1977. Ook proberen wijnboeren ook steeds meer de (uitstekende) rode en witte wijnen uit dit gebied onder de aandacht te brengen, maar de gemiddelde wijndrinker heeft helaas alleen oog voor de rosé.

Binnen de Provence wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende subgebieden:

  • Bandol
  • Les Baux de Provence
  • Bellet
  • Cassis
  • Coteaux d’Aix-en-Provence
  • Côteaux de Pierrevert
  • Côteaux Varois
  • Côtes de Luberon
  • Côtes de Provence
  • Palette