Het Zuidwesten als wijngebied is in feite een bonte verzameling van allerlei verschillende wijngebieden die lopen van Bergerac in het noorden en Castres in het oosten tot aan de Atlantische Oceaan in het westen en de Spaanse grens in het zuiden. Dit zorgt voor uiteenlopende wijnen en een veelheid aan druiven, die ook nog eens groeien op verschillende bodems, van grindachtige kleibodems in Cahors tot zandbodems in de Côtes de Duras en Tursan.

De rode wijnen worden vaak gemaakt van de uit de Bordeaux bekende druiven (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, en malbec), maar ook de fer, tannat en gamay druiven kom je hier tegen. De witte druiven zijn ook talrijk, lopend van de onvermijdelijke sauvignon blanc via de gros en petit manseng naar de picpoul, clairette, ugni blanc en colombard druiven.

Het gebied is onderverdeeld in de volgende (belangrijkste) subgebieden:

  • Bergerac
  • Buzet
  • Cahors
  • Côtes de Duras
  • Côtes de Gascogne
  • Côtes de Saint-Mont
  • Côtes du Frontonnais
  • Côtes du Marmandais
  • Gaillac
  • Irouléguy
  • Jurançon
  • Madiran
  • Marcillac
  • Monbazillac
  • Montravel
  • Pacherenc du Vic-Bihl
  • Pécharmant
  • Saussignac
  • Tursan