Een aantal weken hebben we met buren een wijn-spijs avond georganiseerd met als thema de herfst. We zitten volop in de herfst en dit vraagt om typische herfstgerechten met bijpassende wijnen om ons te verwarmen. De komende weken ga ik bloggen over de verschillende wijn-spijs combinaties die tijdens die avond voorbijkwamen. Dit zijn de wijnen die voorbij kwamen:

We begonnen de avond met een amuse (bitterbal van boerenkool met een dip van piccalilly) met daarbij de Krone Brut Cap Classique (2019) van de West-Kaap uit Zuid-Afrika. Deze bubbels zijn te koop bij Albert Heijn voor €9,99. “Bubbels passen bij ieder gerecht” is een bekend gezegde, maar de ene bubbel is de andere niet. De Champagnestreek is voor mij nog steeds de standaard voor hoe een mousserende wijn moet smaken, maar daar staat meestal wel een stevig prijskaartje tegenover. Gelukkig worden in andere delen van Frankrijk en in andere landen eveneens bubbelwijnen gemaakt die voor een lagere prijs acceptabele wijn maken.

De Krone bubbels worden gemaakt volgens de Méthode Cap Classique, dus dezelfde manier waarop champagne wordt gemaakt (met een tweede vergisting). Twee van de drie druiven die ook voor champagne worden gebruikt (chardonnay en pinot noir) staan ook aan de basis van deze wijn, maar een belangrijk verschil met champagne is dat voor deze wijn alleen druiven van één bepaald jaar zijn gebruikt (2019; voor basis champagne is het gebruikelijk om te blenden met druiven van meerdere jaren voor een constante kwaliteit). Een ander belangrijk verschil is dat champagne minimaal 15 maanden moet gisten tijdens de tweede vergisting, terwijl dat bij deze wijn 9 tot 12 maanden is (het precieze aantal maanden is onduidelijk).

Wat is het uiteindelijke resultaat? Een subtiele bubbel met een hint van brioche die zo kenmerkend is voor champagne. Verder vooral aroma’s van appel, peer en citrusvruchten. Een ongecompliceerde bubbel voor niet teveel geld. Buren van ons hebben de Krone al gepromoveerd tot hun huisbubbel, dus ik zou iedereen aanraden ze ook eens uit te proberen als voorproefje voor de feestdagen!

Gekroonde bubbels