De derde wijn die we begin november gedronken hebben tijdens een wijn-spijs avond met buren (zie ook mijn vorige blogs) moest het opnemen tegen een combi van coquille en buikspek. Dit vraagt om fris wit met een bite en dan is riesling een goede kandidaat. En wat is dan leuker dan dicht bij huis blijven en te kiezen voor de 2020 riesling van de Apostelhoeve? Henri Bloem verkoopt ‘m voor €15,95.

Riesling is goed bestand tegen koude winters en loopt laat uit. Daardoor vormt lentevorst nauwelijks een risico en is dit ras daarom uitermate geschikt voor een koel klimaat zoals het onze. Het Apostelhoeve avontuur begon in 1970, als tweede Nederlandse wijngoed. Nu zwaait de tweede generatie de scepter. Er wordt alleen witte wijn verbouwd, waarvan sommigen met bubbels.

Zelf ben ik enorme fan van hun müller-thurgau die ik voor het eerst bij Rijks gedronken heb (beiden een aanrader), maar voor dit gerecht past de riesling beter. De riesling is nu nog jong, waardoor de smaak nog subtiel en vol citrusfruit is, maar bij het ouder worden wordt de wijn prachtig vol en rijp. Deze 2020 is nog mooi fris, en dat vormde een fijn contrast met de volle coquille en het vette buikspek. Genieten geblazen dus!

Limburgse riesling