De vijfde wijn die we begin november gedronken hebben tijdens een wijn-spijs avond met buren (zie ook mijn vorige blogs) vergezelde een hertensukade. Wild vraagt om een stevige, intense rode wijn die standhoudt bij het geweld van het gerecht. De experts geven aan dat bij hertensukade de wijnen uit de Minervois het beste passen, dus mijn zoektocht ging die richting uit. En laat nou de lokale Wijnen van Ralph een prachtige Minervois verkopen van Domaine Piccinini (Cuvée Line et Laetitia (2018), €12,50). Het domein is ook nog eens gelegen in Minervois La Livinière, waar de beste Minervois wijnen worden gemaakt.

Ralph kwam de wijn zelf brengen en vertelde enthousiast dat hij als klein kind al in de Minervois kwam. Uiteindelijk heeft hij zijn droom kunnen waarmaken, en importeert nu zelf wijnen uit de Minervois en omgeving. Leuk om dergelijke lokale ondernemerszin te zien!

De Piccinini’s zijn begin jaren zeventig van de vorige eeuw naar de Minervois gekomen en hebben daar de hele streek wakker geschud. Waar voorheen vooral nog slobberwijnen werden geproduceerd in de Minervois, gingen de Italianen voor kwaliteit. Begonnen in 1976 gaat het domein meteen voor kwaliteit boven kwantiteit, en deze mindset werd snel overgenomen door andere wijnboeren in de streek.

De Cuvée Line et Laetitia is een blend van 40% syrah (kracht), 40% mourvèdre (stevig, rookachtig) en 20% grenache (soepel), en deze combi is precies hetgeen wat nodig is om de hertensukade te temmen. De druiven komen van oude stokken (tot 60 jaar oud), worden handmatig geoogst, en rijpen 12 maanden op eiken. Dit zorgt naast een lange afdronk en de nodige tannine voor intense aroma’s van zwarte bes, zure kers, anijs, zoethout, tijm, en vanille.

Italiaanse Minervois