De laatste wijn die we begin november gedronken hebben tijdens een wijn-spijs avond met buren (zie ook mijn vorige blogs) mocht de strijd aangaan met het dessert: Dudok appeltaart. Gelukkig was de Lidl net begonnen met de verkoop van hun assortiment voor de feestdagen, en kon ik daarom een mooie ijswijn bemachtigen van Pillitteri Winery uit de Niagara Peninsula in Canada. Deze Vidal Icewine uit 2018 was te koop voor de zeer schappelijke prijs van €14,99 (0,375 liter).

Bij wijn denk je niet meteen aan Canada, maar hier komt één van de lekkerste dessertwijnen ter wereld vandaan in de vorm van ijswijn. IJswijn wordt gemaakt van bevroren druiven. De druiven blijven aan de ranken hangen totdat het ongeveer -8 graden Celsius is. Bij deze temperatuur is het water in de druif gekristalliseerd en het pure druivensap nog vloeibaar. De oogst vindt midden in de nacht plaatst. Bij het persen wordt het pure sap gescheiden van het water, waardoor ijswijn zeer geconcentreerd is en daardoor rijk aan aroma’s en smaak.

Een druivenras die in Canada vaak gebruikt wordt voor ijswijn is vidal. Dit zogeheten hybride ras (kruising met ugni blanc en rayon d’or) is sterk en hoewel hij weinig karakter heeft in de vorm van droge witte wijn, kan hij ijswijn van hoge kwaliteit opleveren. Deze druif is namelijk in staat om in een kouder klimaat veel suiker aan te maken in combinatie met een goede zuurbalans. Riesling geeft vaak nog betere resultaten, maar ook hier zorgt betere kwaliteit voor een hogere prijs.

Onze vidal ijswijn heeft mooie aroma´s van perzik, mango en ananas, gecombineerd met kruiden en honing. Zoals de meeste dessertwijnen heeft deze wijn eveneens een lange, maar tegelijkertijd ook een frisse afdronk, wat een mooi contrast vorm met de zoete appeltaart. Genoeg reden om uit te kijken naar november, wanneer Lidl ongetwijfeld deze ijswijn wederom haar feestdagen assortiment zal opnemen!

IJzig lekkere wijn uit Canada