De Champagnestreek is uiteraard vooral bekend om de lekkere bubbels die daar vandaan komen. In de regio wordt echter ook stille wijn gemaakt. Witte, rosé en rode wijnen zonder bubbels uit deze streek hebben een eigen AOP, genaamd Coteaux Champenois. Lange tijd werd er (vaak terecht) met een boog om deze wijnen heen gelopen, maar sinds een aantal jaren stijgt de kwaliteit alsook de populariteit (en helaas ook de prijs, die vaak erg stevig is). September vorig jaar besteedden Wouter en Julian van Tafelwijn TV een hele aflevering aan deze AOP, en mijn nieuwgierigheid was meteen gewekt.

De stille wijnen worden gemaakt van dezelfde druiven als die voor champagne, dus chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Daarnaast wordt er soms een klein percentage inheemse druiven bijgevoegd. Veel Coteaux Champenois wijn wordt er niet gemaakt, omdat met champagne meer geld verdiend kan worden. Maar gelukkig bewaren steeds meer producenten een deel van hun druiven voor het maken van stille wijn.

Vorige week hebben we samen met vrienden genoten van een lang weekend in de Champagnestreek. Met Reims als uitgangspunt hebben we mooie tochten gemaakt, heerlijke bubbels geproefd, en uiteraard het één en ander mee naar huis genomen. Daarbij kon een fles Coteaux Champenois uiteraard niet ontbreken. Bij E.Leclerc zag ik een rood exemplaar van de coöperatie van Les Riceys liggen voor net geen 20 euro, en die heb ik geconfisqueerd.

Les Riceys ligt in de Côte des Bar, gelegen op de grens van de Champagnestreek en de Bourgogne, en dus in het zuidelijkste champagnegebied. Qua stille wijnen is het vooral bekend van de roséwijnen, maar dit is dus een Riceys Rouge van 100% pinot noir. Voorzichtig proefden we de wijn als begeleider van pulled pork, en… het smaakte heerlijk! Het leuke is dat Les Riceys nog geen 40 kilometer af ligt van Épineuil, waar ik in mijn vorige blog ruim aandacht aan heb besteed. Het is dus niet zo gek dat de wijnen heel erg op elkaar lijken. Ook deze Marquis de Pomereuil heeft aroma’s van rood fruit (kersen, frambozen, bes), zwart fruit (zwarte bessen, bramen, bosbessen), en een pepertje. Net als de Épineuil wijnen is deze Riceys Rouge niet al te zwaar, en vormde een mooie combi met de pulled pork.

Gezien de prijs van de gemiddelde Coteaux Champenois wijn zal dit niet heel populair worden in Nederland. Maar mocht je een keer in de Champagnestreek zijn en een stille wijn tegenkomen, waag dan eens de gok en neem ‘m mee. Ik hoop dat je net zo aangenaam verrast zal zijn als wij!

Bubbelloze wijn uit de Champagnestreek