Helemaal in het noordoosten van de Bourgogne, een eind verwijderd van de andere Bourgogne wijngaarden en op slechts 100 kilometer van Parijs ligt Chablis. Net als bij de Champagne streek (die een kleine 50 kilometer naar het noordoosten ligt), kun je je afvragen of hier überhaupt goede en rijpe wijnen kunnen worden gemaakt. Dat blijkt dan ook ieder jaar weer een uitdaging te zijn. Maaarrr… in goede jaren zorgt Chablis (net als de bij de Côtes de Nuits en Beaune) voor wijnen met die betoverende combinatie van frisheid en complexiteit.

Niet verrassend worden hier alleen witte wijnen gemaakt, en dan ook alleen gemaakt van de chardonnay druif, dé witte wijndruif van de Bourgogne. Net als in de rest van de Bourgogne zijn de beste wijngaarden geclassificeerd als Grand Cru, gevolgd door de 1er Cru wijngaarden. Daaronder komen de districtswijnen die als Chablis verkocht worden, en dan helemaal onder aan de ladder Petit Chablis (maar dit zijn naar mijn mening wijnen die weinig met Chablis te maken hebben).

Wat zijn nu voor mij typische Chablis wijnen? Deze komen van de Kimmeridge-kalksteen wijngaarden die zorgen voor expressieve wijnen met een intense smaak waarin metalige, mineralige, fruitige en kruidige elementen evenwichtig worden gecombineerd met een vleugje eikenhout. Dus geen wijnen die nergens naar smaken, of juist van die boterige en houterige exemplaren. Beiden hebben niets met Chablis te maken, en zorgen tot mijn verdriet voor die discutabele reputatie die dit gebied in de loop der tijd heeft gekregen.

Net als in de rest van de Bourgogne is het kiezen van een goede Chablis een mijnenveld. Kies in ieder geval een betrouwbare producent, en mijn ervaring is dat je binnen deze selecte groep qua prijs-kwaliteitsverhouding het beste voor een 1er Cru wijn kunt kiezen. Deze wijnen zijn namelijk nog enigszins betaalbaar (in Nederland net boven de 20 euro), en bieden toch enigszins die combi waar Chablis zo beroemd om is geworden.

Dit is een beperkte selectie van producenten die ik kan aanraden:

Terug