Het meest Duits-achtige wijngebied van Frankrijk. Niet zo vreemd, omdat de Elzas eeuwenlang onder Duitse invloedssfeer is geweest. Het gebied strekt zich uit Marlenheim in het noorden tot Thann in het zuiden over een lengte van zo’n 120 kilometer langs de oostelijke heuvels van de Vogezen tot aan de Rijn. De Vogezen as barrière zorgen ervoor dat de regenval beperkt blijft. Verder zijn de winters in de Elzas vrij koud, maar de zomer en het najaar weer vrij warm, wat de groei van de druiven ten goede komt.
De druivensoorten die in dit gebied gebruikt worden zijn een mix van Duitse (gewurztraminer, riesling en sylvaner) en Franse (muscat, pinot blanc, auxerrois, pinot gris en pinot noir). Meer dan 90% van de geproduceerde wijnen zijn wit, voornamelijk droog. Sinds 1975 hebben 50 van de beste wijngaarden het predikaat grand cru gekregen. Deze Alsace Grand Cru wijnen mogen alleen gemaakt zijn van gewurztraminer, muscat, pinot gris of riesling, en er worden eisen gesteld aan het rendement en het minimale alcoholpercentage. Deze wijnen zijn doorgaans duurder dan de “gewone” Elzas wijnen, maar de betere kwaliteit rechtvaardigt meestal dit prijsverschil.
De Elzas wordt doorgaans niet onderverdeelt in subgebieden, maar soms wordt een onderscheid gemaakt tot het noordelijke (Bas-Rhin) en zuidelijke (Haut-Rhin) deel. De onderverdeling in druivensoorten is hier belangrijker, en daarom wordt de druivensoort ook prominent op de wijnflessen getoond. Ik zal mij hier beperken tot de grand cru druivensoorten die in dit gebied de meest interessante wijnen voortbrengen:
- Gewurztraminer
- Muscat
- Pinot gris
- Riesling