De AOP Châtillon-en-Diois bestaat sinds 1975 en ontleent zijn naam aan het middeleeuwse plaatsje Châtillon-en-Diois dat een bezoek meer dan waard is(wat bovenstaande foto laat zien). Er komt dus ook prima wijn vandaan, die de afgelopen jaren ook nog eens kwalitatief steeds beter wordt (en ook vaak biologisch). De wijngaarden van deze appellatie (ongeveer 67 ha) liggen aan de voet van de Alpen op zo’n 450 à 650 meter hoogte.
Châtillon-en-Diois is een veelzijdige AOP met witte, rode en rosé wijnen. De witte wijn wordt gemaakt van de aligoté of chardonnay druif, en de rode en de rosé van minimaal 75% gamay, aangevuld met pinot noir en syrah. De variëteiten voor de rode wijnen komen meestal in onderlinge combinatie voor en niet als monocépage, met als uitzondering de 100% gamay varianten. De rode en rosé wijnen worden alleen verbouwd in de wijngaarden van de gemeenten Menglon en Châtillon-en-Diois zelf, terwijl de witte wijnen ook in elf daar omliggende gemeenten verbouwd mogen worden, van Laval-d’Aix richting Die tot aan Luc-en-Diois toe. Het is trouwens ook de moeite waard om vanuit Luc-en-Diois via de Claps naar Beaumont-en-Diois te rijden en daar neer te strijken bij Au Moulin d’Antan, gerund door familie van mijn vrouw.
De gebruikte druivenrassen tonen mooi aan dat dit een overgangsgebied is tussen de noordelijk gelegen wijnstreken (Bourgogne, Beaujolais) en het warme zuiden (met de syrah als één van de belangrijkste druiven van de Côtes-du-Rhône). De rode en rosé wijnen zijn fruitig en gemakkelijk; ze kunnen het beste jong gedronken worden. De witte aligoté wijnen worden door kenners omschreven als elegant en fris, en eveneens jong te drinken. De witte chardonnay wijnen mogen wat langer liggen alvorens te openen en zijn fris en nerveus.
Veel wijnboeren leveren hun druiven aan de Cave de Die Jaillance. Deze coöperatie in Die maakt hier verschillende kwalitatief goede Châtillon-en-Diois wijnen met uiteenlopende benamingen van (bijvoorbeeld Altitude 640, Domaine de la Gouyarde, Domaine de Laye, en Domaine de la Chapelle). Er zijn echter ook een aantal wijnboeren die zelf Châtillon-en-Diois wijnen produceren. Didier Cornillon had ooit de grootste variatie aan Châtillon-en-Diois wijnen met verschillende soorten wit, rood en rosé, maar de overname door Raymond Fabre heeft dit wijngoed helaas geen goed gedaan. Jérôme Cayol van Domaine de Maupas biedt drie monocépages met een witte aligoté en een rode en rosé gamay. Als laatste voorbeeld Caves Carod die een mooie witte Châtillon-en-Diois chardonnay in het assortiment heeft.