De meest bekende en oudste AOP van de Diois streek is de Clairette de Die (genoemd naar het gelijknamige stadje), die bestaat sinds 1942. Anders dan de naam suggereert, wordt Clairette de Die voornamelijk gemaakt van de muskaatdruif, die een geurige, heerlijk fruitige wijn geeft. Het is een zoete wijn, die veel lijkt op Moscato d’Asti uit Italië. Volgens voorschrift moet de wijn minimaal 75% muscat bevatten, aangevuld met clairette. De productiemethode is eeuwenoud en wordt Méthode Dioise Ancestrale (voorouderlijk) genoemd. De bereiding bestaat uit een langzame gisting bij lage temperatuur, eerst op tank en daarna in de afgesloten fles. Via een speciale techniek wordt het gistingsbezinksel later uit de fles verwijderd.

Het resultaat is een zoete, lichte witte wijn met 7 à 9 % alcohol die licht mousserend is met een heerlijke rijpe en perzikachtige smaak. Clairette de Die wordt vaak als aperitief gedronken, maar smaakt ook goed bij lichtzoete desserts, fruitsalades, of patisserie. Of gewoon lekker tussendoor drinken! Hubrecht Duijker schrijft: “Ik vind Clairette de Die een ontzettend lekkere wijn; gekoeld vormt hij een perfect aperitief op een mooie lente- of zomerdag.”

Clairette de Die wordt door vele wijnboeren en coöperaties in en rond Die gemaakt (in totaal 1280 hectaren) en is ook in Nederland te koop bij bijvoorbeeld de HEMA. Aanbevolen producenten (die ook steeds vaker biologisch werken):

Terug