De Crémant de Die heeft sinds 1993 een eigen AOP, wat gedaan is om hem beter te kunnen onderscheiden van zijn bekende broer Clairette de Die. Crémant de Die wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, volgens de méthode traditionnelle, dus met een tweede gisting op fles na toevoeging van liqueur de tirage (suiker en gist) waardoor de wijn mousserend wordt. Net als in de champagne wordt na het verwijderen van deze gistprop de fles weer aangevuld met wijn en, afhankelijk van de gewenste zoetheid van de mousserende wijn, voor een tweede keer voorzien van een bepaalde hoeveelheid in mousserende wijn opgeloste suiker, de liqueur d’expédition. Dan wordt de definitieve kurk op de fles geplaatst en wordt gecontroleerd of er geen derde (ongewenste) gisting optreedt.

Een groot verschil met de champagnes zijn de druivensoorten die gebruikt worden (voor champagnes zijn dat chardonnay, pinot mineur en/of pinot noir). Crémant de Die werd in het verleden uitsluitend  gemaakt van de Clairette druif, maar sinds 2004 mogen daarnaast gelukkig ook aligoté  en muscat worden gebruikt. De voorgeschreven samenstelling is nu minimaal 55% clairette, 10 tot 30% aligoté en 5 tot 10% muscat. Het resultaat is dat de wijn sindsdien aan evenwichtigheid en complexiteit gewonnen heeft. De aligoté verhoogt met zijn zuren de kracht en frisheid van de wijn, terwijl de muscat voor extra aroma zorgt.

Crémant de Die is een mooie aperitiefwijn en wordt veel gedronken bij feesten (kerst, oudjaar) en recepties. Vooral vanwege zijn prijs van gemiddeld tien à vijftien euro is Crémant de Die interessant vanwege de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. De allerbeste (dus dure) champagnes zijn niet snel te verslaan, maar in de lagere prijsklassen zijn mousserende wijnen uit deze Diois streek (maar bijvoorbeeld ook de Elzas of de Loire) vaak een goed, zo niet beter alternatief. Alleen de naam Champagne is immers al een paar euro waard.

Crémant de Die wordt net als Clairette de Die door vele kleine wijnboeren maar ook door grote coöperaties in en rond Die gemaakt (ongeveer 400 hectaren), en gelukkig ook steeds vaker biologisch. Aanbevolen producenten:

Terug