Australië wordt tot de nieuwe wijnlanden gerekend, maar de eerste stokken werden al in 1788 geplant in de tuin van de Australische gouverneur in Sydney. Vanaf het midden van de negentiende eeuw werd het allemaal wat serieuzer, en sinds het begin van de 20ste eeuw ging het hard. Het land is zeer succesvol gebleken in het omzetten van internationale druivenrassen in unieke en nieuwe stijlen. Onder de beroemde zijn zeer volle Shiraz (syrah), naar limoen smakende riesling, elegante cabernet sauvignon, en subtiele sémillon die zich nog decennia kan ontwikkelen. Doordat steeds weer nieuwe gebieden, druivenrassen en wijnstijlen verkend worden, breidt deze diversiteit zich tot de dag van vandaag verder uit.

Alle bekende rode en witte druiven zijn te vinden in Australië, en worden steeds vaker verbouwd in gebieden die voor iedere specifieke druif geschikt zijn. De belangrijkste Australische wijngebieden in dit immense land zijn:

  • Zône Zuidoost-Australië (Riverland, Murray-Darling, Rinerina)
  • Zuid-Australië (Barossa Valley, Eden Valley, Clare Valley, Adelaide Hills, McLaren Vale, Coonawarra)
  • Victoria (Yarra Valley, Mornington Peninsula, Geelong, Heathcote, Goulburn Valley)
  • New South Wales (Hunter Valley)
  • West-Australië (Margaret River, Great Southern)
  • Tasmanië

Terug