Savennières was altijd vooral bekend om zijn zoete, witte wijnen, maar tegenwoordig zijn het vooral de droge witte wijnen die de handen op elkaar krijgen. Alle varianten worden gemaakt van de onvolprezen chenin blanc druif, en dit resulteert in dit gebied in wijnen die tegelijkertijd goed kunnen rijpen en zeer zuur kunnen worden. De wijngaarden bevinden zich langs de Loire, te zuiden van Angers.

Hoe de Savennières te beschrijven? Altijd een beetje ongrijpbaar, mysterieus, wat heeft bijgedragen aan de cultstatus van deze wijn (ook genoemd in het blog). De wijnen zijn zowel mineralig als fruitig, beendroog als honingachtig, streng en sensueel. De beste exemplaren geven vaak pas na 10 jaar of meer alle geheimen prijs.

Binnen Savennières bestaan ook nog twee grand crus als apart subdistrict. De grootste heet La Roche-aux-Moines, waar drie producenten actief zijn. Coulée-de-Serrant is de tweede, die wordt gevormd door één enkele wijngaard met één producent: het op biodynamische wijze werkende Château de La Roche-aux-Moines.

Aanbevolen producenten:

Terug