De afgelopen dagen hebben mijn vrouw en ik mogen genieten van een aantal dagen langs de rivier de Loire in Frankrijk. De eerste dagen waren we in de buurt van Amboise, en daarna in Saumur. Uiteraard hebben we genoten van de vele kastelen langs deze rivier, en hebben het kasteel van Amboise en Chenonceau ook bezocht. Maar natuurlijk hebben we ook genoten van de onvolprezen wijnen uit deze streek! De Foires aux Vins zijn nu bezig in de Franse supermarkten, en daar hebben wij van geprofiteerd door een breed scala aan mooie Franse wijnen in te slaan, maar ook de lokale wijnen hebben we niet vergeten.

In dit deel van de Loire streek maken de chenin blanc (wit) en cabernet franc (rood en rosé) druiven de dienst uit. Beiden ondergewaardeerde druiven die (heel) veel te bieden hebben. De chenin blanc is een echte kameleon. Van geen andere witte druif worden zulke uiteenlopende wijnen gemaakt, waarbij ze kwalitatief variëren van simpel tot subliem, en qua stijl van droog tot zoet. Ook is deze druif uitermate geschikt voor parelende, mousserende en versterkte druiven. De cabernet franc druif is de voorloper van de alom bekende cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. Cabernet franc is echter iets vroeger en verdraagt kou beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken zoals de Loire. Vaak wordt hij geblend met merlot en cabernet sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeaux streek, maar in de Loire is het vaak alleen cabernet franc wat de klok slaat. Vroeger smaakten de cabernet franc Loire wijnen vaak wat groenig omdat de druiven niet helemaal rijp werden, maar door de klimaatverandering behoort dit probleem grotendeels tot het verleden.

We hebben wijnen gedronken van onder andere Plou & Fils, Abbaye de Marmoutier, Domaine de la Noue, Estelle et Rodolphe Cognard, Domaine Langlois-Château (zie onder) en Domaine du Bel Air, en stuk voor stuk waren het lekkere witte, rosé en rode wijnen.

Helaas is de populariteit van de Loire wijnen op dit moment niet zo groot in ons land en dat is jammer. Want er komt zoveel moois uit deze streek, variërend van Sancerre wijnen die tot de mooiste sauvignon blanc wijnen ter wereld behoren, via de subtiele maar toch krachtige rode cabernet franc Saumur wijnen, tot de cultwijnen uit Savennières die het chenin blanc potentieel ten volle uitbuiten. Houd de Loire in de gaten, want door de stijgende kwaliteit wordt het alleen maar beter (en ook steeds biologischer). En, ook niet onbelangrijk voor ons Hollanders: de prijzen zijn op dit moment nog meer dan acceptabel…

Lekkers uit de Loire