Naam: Château Tapie
Land: Frankrijk
Gebied: Côteaux de Languedoc
Jaar: 2016
Druiven: Carignan, grenache, mourvèdre, syrah
Alcoholpercentage: 14%
Supermarkt en prijs: Albert Heijn, €4,99
Score: 9 (2015, Harold Hamersma)

Harold Hamersma is zeer te spreken over deze wijn, en geeft ‘m dan ook een hoog cijfers, maar tevens een ster. Wijnen krijgen van hem een ster als ze opvallend goed zijn, in zijn soort, voor zijn druif, voor zijn regio en/of voor zijn prijs. Nieuwsgierig geworden toog ik naar de Appie om deze wijn te confisqueren en te proeven.

De Côteaux de Languedoc staat op dit moment bijna altijd garant voor goede wijn voor een eerlijke prijs. Sinds 1985 een AOP en meer dan terecht. Steeds meer maken wijnbouwers zich los van de coöperatie en benutten op dynamische wijze het potentieel van bodem en klimaat. Het is een groot gebied van bijna 12 duizend hectaren, bestaande uit 168 gemeenten, verspreid over de departementen Hérault, Garde en Aude. De beste delen van het gebied hebben de status van cru gekregen. Onze wijn komt uit de Aude ten zuiden van Narbonne en ligt in de cru Quatourze, pal naast de bekende cru La Clape. Deze cru heeft al een lange kwaliteitstraditie en dat is bij deze wijn goed te merken.

Het mooie kwartet druiven zijn precies de druiven die je uit dit gebied zou verwachten (buiten misschien de cinsau(l)t die hier niet meedoet. De rode wijnen uit Quatourze en La Clape zijn vaak vol van smaak, fruitig en fluwelig en dat is inderdaad het geval. Deze 2016 oogt wederom garant voor een ronde, zachte en zonnige wijn, hoewel dit jaar het alcoholpercentage wel wat uit de bocht is gevlogen. Los daarvan voldoende diepgang en zacht-kruidig. Meer dan een ster waard en ook nog eens bio!

Quatourze sterwijn