Afgelopen woensdag had ik de kans om bij een heerlijke runder stoofschotel een Château Fombrauge uit 2006 open te trekken. Deze wijn kocht ik twee jaar geleden bij de Lidl in Frankrijk voor het schappelijke bedrag van €17,50 (marktprijs nu rond de €30), en dit was een mooie gelegenheid om te proeven of “het nog wat was”. Samen met WSET3 genoot Wouter Moll gaven we de wijn nog wat energie in de wijnkaraf en vol verwachting zetten we daarna het rode vocht aan onze lippen.

Château Fombrauge van de (soms wat schreeuwerige) wijnmaker Bernard Magrez ligt in Saint-Émilion, onderdeel van de rechteroever van het omvangrijke Bordeaux gebied. Uit deze streek komen geweldige wijnen, maar helaas ook veel saaie wijnen die vanwege het internationale aanzien van Saint-Émilion vaak voor veel te veel geld worden verkocht. Fombrauge wordt gelukkig al jaren als een betrouwbaar domein gezien en is in 2012 dan ook volkomen terecht gepromoveerd naar de Grand Cru Classé status. Het jaar 2006 staat duidelijk in de schaduw van het topjaar 2005, maar ook in 2006 werden volgens kenners goede wijnen gemaakt.

En nu dan terug naar het proeven. Wat een topwijn! Zoals altijd in Saint-Emilion voornamelijk merlot, aangevuld met de twee rode cabernets (sauvignon en franc). Mooi rood fruit (aardbei, rode bes, pruim), wat kruidige tonen (munt), en tannines die door de wat oudere fles al wat subtieler waren geworden. Uiteraard gerijpt in eikenhouten vaten, met aroma’s van vanille en koffie. Plus niet onbelangrijk: een fantastische begeleider van het gerecht. De stoofschotel kregen we niet op, maar de wijn ging schoon leeg!

 

Château Fombrauge 2006