Naam: E. Guigal
Land: Frankrijk
Gebied: Côtes du Rhône
Jaar: 2015
Druiven: Viognier, clairette, bourboulenc, roussanne, marsanne
Alcoholpercentage: 13,5%
Supermarkt en prijs: Albert Heijn, €9,99
Score: 8+ (2014, Harold Hamersma), en omfietswijn (2014, Nicolaas Klei)

Wie aan Côtes du Rhône denkt, denkt meestal aan rode wijn. Niet zo vreemd, want het overgrote deel van de enorme wijnplas die in dit gebied geproduceerd wordt is rood. En van de Côtes du Rhône wijnen die in Nederland worden verkocht, is het eigenlijk alleen maar rood. Gelukkig komt hier langzamerhand verandering in, en daar ben ik heel blij mee want WITTE CÔTES DU RHÔNE IS SUPERLEKKER! Excuses voor mijn geschreeuw, maar ik nodig jullie uit om dit zelf te gaan ontdekken…

Guigal is een bekende naam in de Rhône. Het begon allemaal in 1924, toen Etienne Guigal als 14 jarige begon te werken in de kelders van Vidal Fleury. Vlak na de Tweede Wereldoorlog richtte hij vervolgens zijn eigen bedrijf op in Ampuis, gelegen in het hart van de appellatie Côte Rôtie. In 1961 kreeg hij gezelschap van zijn zoon Marcel, die ook in het bedrijf kwam werken. Hij heeft de huidige leiding bij Guigal en zijn zoon Philippe is verantwoordelijk voor het productieproces van de wijnen. Er wordt volledig organisch gewerkt in de wijngaarden, met lage opbrengsten, en zonder interventie in de kelders. Het wijnaanbod omvat alle appellaties van de noordelijke Rhône, aangevuld met een rode Châteauneuf-du-Pape en rosé Tavel uit het zuiden. De rode en witte Côtes du Rhône zijn de twee generieke basiswijnen, maar uiteraard wordt de goede naam niet te grabbel gegooid met slechte wijnen!

De witte variant van Guigal wordt gemaakt van vijf verschillende druivenrassen, waarbij de viognier, clairette en bourboulenc zorgen voor de bloemige, kruidige en fruitige aroma’s, terwijl de roussanne en marsanne zorgen voor een goede smeuïge en ronde structuur. Wat ruik en proef je dan zoal? Tijm, rozemarijn, abrikoos, perzik, peer, meloen, afgetopt met gedroogd wit fruit. Een prachtige wijn die elegantie combineert met een weelderige smaak, zonder log te worden. Wat mij betreft een volwaardig alternatief voor die eeuwige chardonnay.

De wijn is goed te combineren met vis, kip, krab en romige gerechten, maar bijvoorbeeld ook prima met oosterse gerechten, zoals (milde) Thaise curry. Onder andere te koop bij de Appie, die ‘m geregeld in de aanbieding heeft met 2 euro korting. Niet aarzelen en op dat moment een doosje inslaan!

Romig wit uit de Rhône