Net als andere supermarkten organiseert Albert Heijn tot en met 22 oktober weer haar Wijnmarkt als start van een nieuw wijnseizoen. Op basis van alle wijnen die in de aanbieding zijn, heb ik een top 10 samengesteld van wijnen die naar mijn mening waar voor hun geld binnen. Het zal jullie niet verbazen dat het aandeel van Franse wijnen aanzienlijk is, maar ook wijnen uit andere delen van de wereld hebben een plekje veroverd.

1) E. Guigal, Condrieu, 2015, €29,25

Viognier zoals het bedoeld is uit de bakermat Condrieu (Noord-Rhône), en dan ook nog eens van de toonaangevende wijnmaker uit deze streek (zie ook mijn vorige blog).

 

2) Gabriel Meffre, Cairanne Blanc, 2015, €5,99

Witte Côte du Rhône Villages uit Cairanne, dat vorig jaar is gepromoveerd naar afzonderlijke cru. Met een mooie mix van grenache, roussanne, marsanne et bourboulenc druiven. Vergelijkbaar met de Guigal uit mijn vorige blog.

 

3) Penfolds Bin 8 Cabernet Shiraz, 2010, €19,49

Mooi exemplaar uit de beroemde Bin reeks van Penfolds. De cabernet sauvignon en shiraz druiven komen van de beste wijngaarden uit het zuiden van Australië.

 

4) Georges Duboeuf, Moulin-à-Vent, €8,99

Heerlijke gamay wijn uit één van de betere cru’s van de Beaujolais, en dan ook nog eens van de ongekroonde koning van deze streek.

 

5) Cono Sur Ocio, Casablanca Valley, Chili, €29,99

Mooie, krachtige pinot noir die zich kan meten met de betere (maar onbetaalbare) Bourgogne wijnen.

 

6) E. Guigal, Côte-Rôtie Brune et Blonde, 2010, €36

Uit de beroemde Côte-Rôtie in de Noord-Rhône, waar de syrah druif tot het uiterste getergd wordt om zo goed mogelijk te presteren. Geen goedkope fles, maar wie ooit gezien heeft hoe de druiven geoogst moeten worden, en het uiteindelijke vocht heeft geproefd, snapt dit.

 

7) Château Maucaillou, Moulis-en-Médoc, 2010 of 2011, €18,75

Van de linkeroever uit de Bordeaux streek, uit het vaak onderschatte Moulis-en-Médoc, en dan ook nog eens uit het topjaar 2010 (dus neem als het even kan niet de 2011). No-brainer.

 

8) Sagrato, Chianti Classico, 2015, €4,99

Soepele Chianti uit het klassieke deel van Toscane waar deze wijn vroeger vandaan kwam. Uiteraard grotendeels van de sangiovese druif gemaakt, maar er is ook wat cabernet sauvignon en de inheemse colorino aan toegevoegd. De moeite waard voor deze prijs.

 

9) M. Chapoutier, Châteauneuf-du-Pape, 2010, €24,75

Ik ben zelf niet zo’n fan van Châteauneuf-du-Pape, omdat het merendeel van de wijnen uit deze streek matige kwaliteit voor een veel te hoge prijs bieden. Maar voor het huis Chapoutier maak ik een uitzondering, omdat zij wel constante kwaliteit leveren. De wijn is een GSM blend (grenache, syrah en mourvèdre).

 

10) Château Les Vieux Ormes, Lalande de Pomerol, 2013, €14,25

Het buurjongetje van Pomerol (rechteroever Bordeaux), die doorgaans goede kwaliteit biedt voor een veel betere prijs dan de poenerige Pomerol. Grotendeels merlot, met een scheutje Cabernet Franc voor de structuur. Wel uit het teleurstellende jaar 2013, dus snel opdrinken!

Parels van de AH Wijnmarkt