Sinds een aantal weken heeft de Aldi twee nieuwe wijnen uit Chili aan haar assortiment toegevoegd. Een witte reserva van allemansvriend de chardonnay en een rode carmenère reserva, beiden voor €5,69 en luisterend naar de naam Aves del Sur (wat zoiets betekent als zuidelijk gevogelte). Weer een bewijs dat ook de Aldi langzaam opschuift naar een duurder prijssegment voor haar wijnen. Zelf juich ik dit toe, aangezien bij een iets duurdere wijn de kwaliteit over het algemeen beter is.

Zowel de witte als de rode wijn hebben 2016 als bouwjaar en komen uit de Loncomilla Valley, een subdistrict binnen de Maule Valley, met bijna 30 duizend ha het grootste wijngebied van Chili. Het gebied ligt in het zuidelijk deel van de centrale vallei in Chili en heeft een perfect wijnklimaat. Parallel aan deze vallei lopen het Andes gebergte en de keten van bergen aan de kust. Hierdoor is de variatie in temperatuur tussen dag en nacht behoorlijk groot (nachtelijke koelte en warmte overdag), wat zorgt voor een optimale rijping van de druiven.

Het belangrijkste is natuurlijk of de wijnen lekker smaken. De witte chardonnay was voor mij een aangename verrassing met aroma’s van perzik, tropisch fruit, en vanille door de houtrijping. Goed te combineren met wat vollere gerechten met vis. Een aanrader! De rode carmenère viel helaas wat tegen; het donkere fruit en het pepertje dat bij deze druif horen zijn wel aanwezig, maar het overtuigt niet. De El Descanso Carmenère Reserva van de Plus vind ik een betere keus, maar heeft wel een duurder prijskaartje van €6,99.

Nieuwe Chilenen van de Aldi