Naam: Duc de Termes Réserve
Land: Frankrijk
Gebied: Côtes de Saint-Mont
Jaar: 2015
Druiven: Tannat, pinenc, cabernet sauvignon
Alcoholpercentage: 13%
Supermarkt en prijs: Jumbo, €5,49 (seizoensaanbieding 3 voor €10)
Score: 7,5 (Harold Hamersma)

De AOP Côtes de Saint-Mont ligt in het zuidwesten van Frankrijk, ten westen van de stad Auch. Nog niet zo bekend als buurman Madiran, met haar stoere tannat wijnen, maar wel een appelatie in opkomst. Dit gebeurt onder aanvoering van de groep Plaimont, die bestaat uit een drietal nauw samenwerkende coöperaties, en die ook de producent is van de hier besproken wijn. Tot en met 5 december is deze wijn seizoensaanbieding bij de Jumbo (zie boven). Een mooi moment om de wijn te proeven en beoordelen.

Net als in Madiran worden de rode Côtes de Saint-Mont wijnen voornamelijk van de tannat druif gemaakt (een aandeel van ten minste 70 procent is verplicht). “Onze” wijn wordt verder gemaakt van de pinenc druif, beter bekend als fer, die voornamelijk als functie heeft om met zijn zachte subtiele smaak de tanninerijke tannat te verzachten. En verder de bekende cabernet sauvignon, met zijn volle smaak en donkere kleur.

Door gebruik te maken van nieuwe methoden proberen de wijnmakers het kwaliteitspotentieel van de druiven zo optimaal mogelijk te benutten. Bijvoorbeeld door de schillen een tijdje mee te weken, zuurstof toe te voegen om de tannines minder scherp te maken, en door de wijn op zijn gistingsbezinksel te laten rijpen. Het resultaat van al deze inspanningen zijn over het algemeen smakelijke wijnen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Is dit ook het geval bij dit exemplaar? Ik sluit mij aan bij het oordeel van Hamersma: “Rood zonder plichtplegingen. Recht op en neer.” Verwacht geen smaaksensatie, maar gewoon een goed glas donderkleurige, fruitige en sappige wijn met zwart en rood fruit, en tannines die binnen de perken blijven. Zeker met het tijdelijke prijskaartje een prima deal voor donkere herfstavonden met een goed stuk vlees of pittige kaas.

Sappig rood uit Saint-Mont