De afgelopen weken hebben we rondgereisd door Chili. Een prachtig land met mooie landschappen, vriendelijke mensen, goed eten, en uiteraard prima wijnen. Ik vond Chileense wijnen altijd wat saai, omdat ze vaak wat onopvallend, maar wel goed, waren, maar sinds mijn wijncursussen ben ik van gedachten veranderd. Met Franse wijndruiven als basis weten de Chilenen soepele wijnen te maken, en door steeds beter gebruik te maken van de verschillende klimaatzones worden druiven ook meer en meer verbouwd op plekken waar die het best tot hun recht komen.

Helaas zijn we tijdens onze reizen niet in gebieden geweest waar wijn wordt verbouwd, maar hebben we tijdens de lunch en vooral het diner de Chileense wijnen kunnen proeven. Uiteraard de tot nationale druif gebombardeerde carmenère, maar ook cabernet sauvignon, merlot en syrah. En aan de witte kant chardonnay en sauvignon blanc. Het grappige is dat bijna alle wijnen (gelukkig) ook gewoon in Nederland te koop zijn, dus het is niet zo dat voor de export andere wijnen worden gemaakt dan voor intern gebruik. Zelf ben ik erg te spreken over de wijnen Miguel Torres, een telg van de beroemde Torres familie in Spanje. De twee lijnen die je overal in Chili tegenkomt, zijn Las Mulas (gemiddeld 6 euro) en Santa Digna in het wat hogere segment (rond de 10 euro er fles). In Nederland zijn deze wijnen niet in de supermarkt te koop, maar wel in webwinkels.

Chileense wijnen zijn in allerlei soorten en prijsklassen te koop in Nederlandse supermarkten. Een kleine selectie van wijnen uit het net iets duurdere segment met hoge scores van Hamersma en Klei:

Aliwen, Cabernet Sauvignon Carmenère Reserva (2015), Rapel Valley, Albert Heijn, €5,99, (8+, Hamersma)
Aliwen, Chardonnay Reserva (2013), Central Valley, Albert Heijn, €5,99, (8,5, Hamersma)
Casillero del Diablo, Cabernet Sauvignon Reserva (2016), Central Valley, Albert Heijn, €6,69, (8+, Hamersma)
Casillero del Diablo, Chardonnay Reserva (2016), Casablanca/Limarí/Rapel Valley, Albert Heijn, €6,69, (8,5, Hamersma)
Casillero del Diablo, Sauvignon Blanc Reserva (2016), Casablanca/Limarí/Rapel Valley, Albert Heijn, €6,69, (7,5, Hamersma / omfietswijn, Klei)
Cono Sur, Bicicleta Merlot (2016), Central Valley, Albert Heijn, €5,99, (8,5, Hamersma)
Cono Sur, Bicicleta Pinot Noir (2016), Central Valley, Albert Heijn, €5,99, (7,5, Hamersma / omfietswijn, Klei)
El Descanso Estate, Cabernet Sauvignon (2016), Central Valley, Plus en Spar, €5,99, (8,5, Hamersma / omfietswijn, Klei)
El Descanso Reserva, Chardonnay (2017), Casablanca Valley, Plus, €6,99, (8,5, Hamersma)
Indomita, Cabernet Sauvignon Carmenère ‘Duette’ (2015), Maipo Valley, Hoogvliet, €6,49, (8,5, Hamersma)

De constant hoge kwaliteit van Chileense wijnen