Naam: E. Guigal
Land: Frankrijk
Gebied: Côtes du Rhône
Jaar: 2014
Druiven: Grenache, syrah, mourvèdre
Alcoholpercentage: 14%
Supermarkt en prijs: Albert Heijn, €9,99

Een aantal maanden geleden heb ik het witte zusje besproken, maar uiteraard is er tevens een rode Côtes du Rhône van Guigal, die ook gewoon bij Appie te koop is. Hamersma en Klei zijn over deze rode variant minder te spreken dan over de witte, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat de witte Côtes du Rhône in Nederland minder concurrentie heeft. Rode Côtes du Rhône wordt hier heel erg veel verkocht en helaas is de kwaliteit niet altijd even goed. Persoonlijk vind ik dat deze Guigal met kop en schouders boven de meeste anderen uitsteekt.

Zoals beschreven is Guigal is een bekende naam in de Rhône. Overal in het gebied hebben ze hun wijngaarden, waarvan wijnen worden gemaakt die de kenmerken van iedere appellatie (zoals bijvoorbeeld Côte Rôtie, Condrieu, Hermitage, en Châteauneuf-du-Pape) perfect weergeven. De rode en witte Côtes du Rhône zijn de twee generieke basiswijnen die gevoerd worden, maar ook deze worden met de grootste zorgvuldigheid gemaakt.

Deze rode variant van Guigal wordt gemaakt van de bekende GSM blend (40% grenache, 50% syrah, en 10% mourvèdre). Deze zorgt voor volle, zachte en kruidige geur, gecombineerd met zwart en rood fruit. De smaak is voller dan de gemiddelde Côtes du Rhône, maar dit kan ook te maken hebben met het (helaas) hoge alcoholpercentage. Toch is de wijn tegelijkertijd zacht en elegant, met de typische kruidige ondertoon. Al met al een rijpe, ronde wijn, waarbij de tannines geen vervelende spelbreker vormen.

Deze wijn vraagt (schreeuwt!) om een goed stuk vlees, of bijvoorbeeld een ovenschotel. Maar een mooi stuk kaas vormt eveneens een goede combinatie. Zoals gezegd heeft Albert Heijn ‘m in de schappen staan voor een tientje, maar in de hamstertijd is ie vaak te koop met 2 euro korting. Gratis tip: toeslaan op die momenten!

Guigal revisited