Wauw, wat een gebied! De gemiddelde tourist komt hier helemaal aan zijn trekken, maar op wijngebied is hier eveneens ontzaglijk veel te beleven. Niet alleen is het enorm groot gebied (van noord naar zuid rond de 200 kilometer), maar ook met allerlei verschillende grondsoorten en hoogten. Terecht wordt een onderscheid gemaakt tussen de Noord- en Zuid-Rhône. En ik moet eerlijk bekennen: de Noord-Rhône is mijn favoriete wijngebied…
In de Noord-Rhône worden vrijwel uitsluitend rode wijnen gemaakt van de syrah druif. In de zuiden is syrah ook aanwezig, maar hier is de grenache de belangrijkste druif voor rood (met daarnaast bijvoorbeeld nog de mourverdre, cinsau(l)t en carignan druiven). Voor wit is zowel in het noorden als het zuiden de verscheidenheid aan druiven veel groter, met als belangrijkste soorten marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, ugni blanc, bourboulenc en clairette. Rosé speelt alleen een rol in het zuiden, gemaakt van de genoemde rode druivensoorten.
De Noord-Rhône is van noord naar zuid onderverdeeld in de volgende subgebieden:
De Zuid-Rhône is van noord naar zuid onderverdeeld in de volgende (belangrijkste) subgebieden:
- Clairette de Die
- Crémant de Die
- Châtillon-en-Diois
- Côtes du Vivarais
- Grignan les Adhémar
- Côtes du Rhône Villages
- Côtes du Rhône
- Vinsobres
- Rasteau
- Gigondas
- Vacqueyras
- Cairanne
- (Muscat de) Beaumes de Venise
- Châteauneuf-du-Pape
- Lirac
- Tavel
- Ventoux
- Luberon
- Clairette de Bellegarde
- Costières de Nîmes