Naam: Musica en El Camino
Land: Spanje
Gebied: Monterrei
Jaar: 2015
Druiven: Godello
Alcoholpercentage: 13%
Supermarkt en prijs: Albert Heijn, €6,99
Scores: 8 (Harold Hamersma), en omfietswijn (Nicolaas Klei)

Godello? Ook ik had er nog nooit van gehoord, totdat ik een wijn van deze druif vorig jaar op de wijnkaart van een visrestaurant in Utrecht zag staan. Meteen geprobeerd, en ik was verkocht. Laat de Appie nu ook een Godello in haar assortiment hebben, eveneens uit het wijngebied Monterrei. Dit gebied ligt in het noordwesten van Spanje boven Portugal in de streek Galicië. Het ligt oostelijk van het veel bekendere Rías Baixas en is het meest droge en warme deel van Galicië. De omstandigheden voor wijnbouw zijn daarom zeer gunstig.

De godello druif voelt zich prima thuis in Galicië, waar het gematigde maritieme klimaat zorgt voor een perfecte rijping. Eind vorige eeuw was deze druif bijna uitgestorven, maar sinds kort staat hij weer volop in de belangstelling. Het is vrijwel zeker dezelfde druif als de Portugese verdelho druif, niet te verwarren met de verdejo druif die het op dit moment (misschien wel te) goed doet in Rueda (ook in het noorden van Spanje, maar dan meer het binnenland in). Qua geur en smaak heeft de godello wel veel overeenkomsten met de verdejo; begrijpt u het nog?

De Musica en El Camino is zeer fruitig (vooral perzik, maar ook appel en citroen), een amandeltoontje, maar is ook kruidig (dille) en bloemig (linde). Daarnaast heeft de wijn mooie zuren die de wijn goed in balans houden. Uiteraard heerlijk in combinatie met vis, maar probeer ‘m ook eens met een klassieker als asperges met ham, boter en ei.

Kwaliteitsdruif uit Galicië