De Beaujolais is met zijn landschap van golvende wijngaarden, groene valleien en oude dorpen één van de lieflijkste wijngebieden van Frankrijk. Officieel hoort de Beaujolais bij de Bourgogne, maar dat is naar mijn mening niet terecht. Door de zuidelijke ligging heeft dit gebied een duidelijk ander klimaat, is de granietbodem anders, maar vooral de rode gamay druif maakt het verschil. Verguist in de Bourgogne, waar de rode pinot noir de dienst uitmaakt, maar in de Beaujolais zorgt de bodem en het macération carbonique proces (fermentatie van ongekneusde druiven) voor fruitige, tannine-arme gamay wijnen. Een klein percentage Beaujolais is wit van de chardonnay druif.
De eenvoudigste Beaujolais heet simpelweg Beaujolais. Hier komt ongeveer de helft van de 18.000 hectaren vandaan, inclusief de (terecht) verguisde Beaujolais Nouveau. Een klasse hoger wordt gevormd door de Beaujolais Villages wijnen (een kwart van het arsenaal). Het resterende kwart komt voor rekening van de tien crus, voor mij de echt interessante Beaujolais wijnen:
Dit zijn de tien crus: