Naam: Les Vignerons de l’Enclave des Papes
Land: Frankrijk
Gebied: Ventoux
Jaar: 2014
Druiven: Grenache, syrah, cinsault, mourvèdre, carignan
Alcoholpercentage: 13%
Supermarkt en prijs: Albert Heijn, €3,99
Scores: 7,5 (Harold Hamersma), en omfietswijn (Nicolaas Klei)

 

De meeste Nederlanders kennen de Mont Ventoux als de berg die bedwongen moet worden tijdens de Tour de France. Anderen kennen het misschien als skigebied. Maar er wordt dus ook wijn verbouwd in dit zuidelijke deel van de Rhône, en wel al sinds de 9de eeuw. Vanaf begin jaren zeventig gebeurt dit onder de vlag van de AOC (of tegenwoordig AOP) Ventoux. Vroeger heette ze Côtes du Ventoux, maar ze is eind 2008 officieel van naam veranderd en heet nu gewoon Ventoux. Tweederde van de wijnen is rood, 30% is rosé en dan nog een klein beetje wit, met voor allemaal een brede verscheidenheid aan druivensoorten.

De Ventoux wijnen waren jarenlang het zorgenkindje onder de Franse wijnen en zijn dan ook tot op de dag van vandaag vaak in de onderste schappen van de supermarkt te vinden. Gelukkig is men zo’n 20 jaar geleden begonnen aan een smaak- en kwaliteitsomslag, waardoor de laatste jaren de erkenning is gekomen waar lang op is gewacht. Er is onder andere geïnvesteerd in nieuw materiaal en de potentie van de bodem wordt beter benut door onder meer het rendement beperkt te houden, waardoor minder druiven voor betere wijnen zorgen.

De wijnmakers van deze coöperatie hebben een lichte tot medium wijn gemaakt, maar wel met voldoende bite om bijvoorbeeld bonenstoofpotten, hete bliksem, en gebakken biefstuk tartaar de baas te kunnen. Veel sappig rood en zwart fruit met een kruidige ondertoon die kenmerkend is voor de gebruikte druiven, met ook nog een viooltje op de achtergrond. Geer en smaak komen nog beter tot hun recht als de wijn lichtgekoeld wordt gedronken.

Gekoelde berggeit

Laat een reactie achter