Naam: Viñas de Barrancas
Land: Argentinië
Gebied: Mendoza
Jaar: 2015
Druiven: Malbec
Alcoholpercentage: 13%
Winkel en prijs: HEMA, €5,50
Scores: 7,5 (Harold Hamersma), en omfietswijn (Nicolaas Klei)

 

Iedereen kent de HEMA, maar wat veel minder mensen weten is dat daar ook mooie wijnen worden verkocht. Een beperkte maar groeiende selectie van wijnen uit de hele wereld en van allerlei prijsklassen, waarbij geprobeerd wordt om karakteristieke wijnen te selecteren van de betere producenten uit een bepaald gebied.

Een goed en lekker voorbeeld hiervan is deze Viñas de Barrancas uit Mendoza, gemaakt van de malbec druif. De malbec komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk, waar in de Cahors streek nog steeds veel malbec wijnen worden gemaakt. Halverwege de negentiende werd de druif geïmporteerd in Argentinië, waar de druif het verrassend goed bleek te doen. Zo goed zelfs, dat de malbec nu is geannexeerd en als dé nationale druif van Argentinië wordt gezien. De meesten komen uit Mendoza, het grootste wijngebied van het land.

De malbec krijgt zijn smaak vooral door het verschil in de temperatuur van de omgeving, in dag en nacht. Hij heeft dan ook veel zon nodig om goed te kunnen rijpen en past door het klimaat daarom beter in Argentinië dan in Frankrijk. Het continentale klimaat van Argentinië zorgt voor veel zon, waardoor de druiven beter en langer kunnen rijpen en daardoor zachtere en rijpere tannines kunnen ontwikkelen.

Wat doet dit uiteindelijk allemaal met deze Viñas de Barrancas? Hij is vol van smaak, maar ook zacht en fruitig (en een wijn voor zoetekauwen, waar ik zelf niet zo dol op ben). Vol met geuren en smaken van rood en zwart fruit (pruimen!), maar ook chocola en eucalyptus blazen een vrolijk deuntje mee. Heerlijk bij pittige vleesgerechten, zoals de hele menukaart van Gauchos, maar bijvoorbeeld ook bij pasta’s.

Smakelijke krachtpatser uit Mendoza