Châteauneuf-du-Pape is een beroemde naam uit de zuidelijke Rhône, en daarom niet voor niets één van de eerste gebieden met een AOP (sinds 1936). Volgens deze AOP mochten tot enkele jaren terug 13 specifieke druivenrassen gebruikt worden in wijnen uit dit gebied, maar inmiddels zijn dit er al 18 (!). 93% van de geproduceerde wijnen in Châteauneuf-du-Pape is rood. De overige 7% is voornamelijk wit, en juist over deze witte wijnen wil ik het in dit blog hebben.

We kennen Châteauneuf-du-Pape (vernoemd naar het zomerverblijf dat hier in de 14de eeuw voor paus Johannes XXII is gebouwd) vooral van de rode wijnen, en helaas laat de kwaliteit van deze wijnen vaak te wensen over. Hubrecht Duijker zegt het treffend dat het met deze wijnen “jubelen of janken” is. Vanwege de klinkende naam maken veel wijnmakers er een potje van, met als gevolg vermoeiende wijnen voor te veel geld. Terwijl er ook prima rood wordt gemaakt, maar dan zitten we op een nog hoger prijsniveau.

Bij wit merk ik dat dit anders is. Qua prijs is het instapniveau hoger dan bij de rode wijnen, maar daardoor grijp je ook veel minder vaak mis. Châteauneuf-du-Pape Blanc mag gemaakt worden van clairette, bourboulenc, roussanne, picpoul blanc, picardan, en grenache blanc. Opvallende afwezige is de marsanne druif, die volgens de AOP regels verboden is. Deze witte wijnen smaken meestal sappig en stevig met veel tropisch fruit, maar tegelijkertijd ook opvallend fris voor zo’n warm gebied. Dit komt enerzijds door een koele en langzame gisting, en anderzijds door de malolactische fermentatie (omzetting van appelzuur in melkzuur) te blokkeren, waardoor de wijn een hoger zuurgehalte behoudt en minder boterig smaakt.

Volgens Duijker is witte Châteauneuf-du-Pape “een uitstekend alternatief – ook qua prijs – voor witte Bourgognes van gemiddeld niveau”, en ik ben het roerend met hem eens. In Nederland begint Lidl onderaan de ladder met een Ferdinand Labarthe Cuvée Particulière uit 2016 voor €12,99. Wijnspeciaalzaken en online wijnhandels beginnen vaak rond de 18 euro. Eén van de topwijnen uit dit gebied wordt gemaakt door Château de Beaucastel, maar de witte variant kost in Nederland dan wel rond de 80 euro… Een voordelig alternatief is witte Châteauneuf-du-Pape van dezelfde familie, die onder de familienaam Perrin worden gemaakt en verkocht. Deze kosten de helft en zijn ook zeer de moeite waard. Gelukkig maakt Famille Perrin nog veel meer witte Zuid-Rhône wijnen, met als instapper de Côtes du Rhône Réserve, die hier met een beetje zoeken voor rond een tientje te krijgen is, en van Harold Hamersma een 8,5 als cijfer krijgt.

Châteauneuf-du-Pape Blanc