Het valt mij op dat ik de laatste tijd steeds meer over wijnen hoor die zijn gemaakt van de sémillon en sauvignon blanc druiven. De bakermat van dit duo ligt in de Graves (inclusief Pessac-Léognan) regio van Bordeaux, maar van daaruit is het duo met een opmars bezig naar de rest van de wereld. Ik ben daar blij om, want het resultaat van deze blend is vaak verrassend goed!

Het mooie van witte Graves wijnen is dat de (groene) frisheid van de sauvignon blanc goed wordt gecombineerd met de zachtheid en body van de sémillon. Het resultaat is een combinatie van zachte zuren, toastachtig hout door houtrijping, verschillende soorten fruit, en bovenal met liefde en bovenmatige zorg gemaakt. De prijzen van deze wijn liggen (zeker in Nederland) vaak boven de €20 euro per fles, maar bieden wat mij betreft wel waar voor hun geld. Wat hebben andere wijnlanden te bieden voor wat betreft dit dynamische duo?

In Australië wordt volop geëxperimenteerd met de sémillon druif. Hunter Valley staat bekend om wijnen van deze druif die beter worden na lange flesrijping, maar op veel plekken wordt ook geprobeerd de Graves variant te kopiëren. Wat vaak opvalt is dat de Australische wijnen meestal geen hout hebben en minder complex zijn dan hun Franse tegenhangers. Wel zijn deze wijnen goedkoper (rond de €10).

Zuid-Afrika timmert eveneens aan de weg met wijnen van deze blend, maar hier voert de sauvignon blanc vaak de boventoon en staat de frisheid op de voorgrond. Ook hier geldt dat de wijnen rond de €10 euro kosten.

En dan Chili. In een eerder blog heb ik al aangegeven dat hier wijnen met een goede prijs/kwaliteit verhouding vandaan komen, maar wat ik vooral fijn vind is dat steeds beter gebruik wordt gemaakt van de verschillende klimaatzones in dit immense land (van noord naar zuid). Voor sémillon is steeds meer plek, en dan is sauvignon blanc de logische partner.

Tenslotte nog een drietal wijnen van de Appie voor een eerste kennismaking met deze mooie combinatie. De eerste is uit Bordeaux van Ilja Gort, en de andere twee komen uit de nieuwe wereld:

  • La Tulipe Prestige Sauvignon Sémillon (2015), Bordeaux, €6,99 (8, Hamersma)
  • Rawson’s Retreat Semillon Sauvignon Blanc (2015), South Eastern Australia, €7,99 (8, Hamersma)
  • Frontera Sauvignon Blanc Semillon (2017), Central Valley (Chili), €4,29 (7,5, Hamersma / omfietswijn, Klei)
Hét hippe duo van dit moment – Sémillon en sauvignon blanc