Vinsobres is een klein wijngebied dat in 1967 werd erkend als Côtes du Rhône Villages Vinsobres, maar sinds oogstjaar 2004 een eigen cru is en dus een eigen AOP (voor de rode wijnen). Het leuke is dat Vinsobres in de Drôme ligt, maar dan wel in het uiterste zuidwesten, omgeven door het départment Vaucluse. Vanuit de B&B van familie van mijn vrouw (Au Moulin d’Antan) is dit een mooie rit via La Motte-Chalancon, waarbij onderweg bijvoorbeeld gestopt kan worden voor de vale gieren bij Rémuzat, of bij het mooie plaatsje Nyons, dat vanwege haar prettige klimaat ook wel ‘Petit Nice’ wordt genoemd.

Volgens de AOP voorschriften mogen Vinsobres wijnen dus alleen rood zijn, en moeten voor minimaal 50% van de grenache druif zijn gemaakt, 25% uit syrah en/of mourvèdre, en voor de resterende 25% uit de andere toegelaten druivenrassen. Meestal worden deze wijnen echter alleen van deze twee druiven gemaakt. De meest wijngaarden liggen op de hellingen tot boven de 500 meter. De bodem is heel divers, waardoor samen met de continentale weersinvloeden prima wijnen ontstaan, die vaak verfijnder en eleganter dan de meer zuidelijk gelegen crus.

De wijnen zijn krachtig in de mond, maar blijven fris en evenwichtig met een achtergrond van rijpe zachte tannine en een lange afdronk. Uiteraard komen de bekende aroma’s van de grenache (gekookte vruchten, kruiden en specerijen) en syrah (zwarte bessenjam, peper) terug; een mooie harmonie van de Noord en Zuid Rhône, waar respectievelijk de syrah en grenache druif het meest worden gebruikt. Een tweetal producenten die ik kan aanraden zijn Perrin en Colombo.

Zelf heb ik vorige week de Les Cornuds van Famille Perrin uit 2015 gedronken. Aroma’s van rozen, viooltjes, zwarte kersen, bramen en iets van vanille vanwege de subtiele houtrijping. Smaakt goed bij vlees (rund, lam) en wild, maar door de zachte tannine kan het ook goed samen met krachtige visgerechten. Is het alweer tijd voor de barbecue?

Vinsobres