Vorige week kwam een collega naar mij toe die over een paar weken op vakantie gaat in het zuiden van Frankrijk en onderweg een tussenstap gaat maken in het plaatsje Meursault. Of ik dat kende, en of ik tips had waar wijnen te kopen…

Uiteraard ken ik het plaatsje Meursault. Wereldberoemd vanwege de mooie witte Bourgogne wijnen die hier vandaan komen. Meursault maakt onderdeel uit van de Côte d’Or. Het noordelijke deel van de Côte d’Or (de Côte de Nuits) is bekend om de rode pinot noir wijnen met de volste body en het langste bewaarpotentieel. In de zuidelijke Côte de Beaune (waar ook Meursault ligt) maakt de witte chardonnay de dienst uit.

Meursault wijnen worden vaak omschreven als gul, royaal, romig, maar tegelijkertijd ook verfijnd. En er wordt niet zoveel wijn gemaakt, want de wijngaarden omvatten maar een kleine 400 hectaren. Goede kwaliteit en weinig aanbod betekent wel dat de prijzen niet mals zijn. Er wordt ook goede rode pinot noir wijn gemaakt, maar het meeste is wit van de chardonnay druif, die zich prima thuis voelt in de rijke mergelbodem.

Meursault kent geen grand cru wijngaarden, maar wel 105 hectaren premier cru, waarvan Perrières, Genevrières, Charmes en Gouttes d’Or het beste zijn. De doorsnee AOP Meursault kunnen vrij gewoontjes zijn, maar er zijn ook goede niet premier cru wijngaarden, zoals Les Clos de la Barre of Tessons.

Welke producenten maken nou de beste Meursault wijn? Voor mij heel lastig te bepalen, maar gelukkig hebben Gert Crum, Hubrecht Duijker en Robert Joseph mij geholpen. Zij tippen alle drie de volgende producenten:
Domaine Michel Bouzereau et Fils
Domaine Coche-Dury
Domaine Henri Germain et Fils
Domaine Albert Grivault
Domaine Patrick Javillier
Domaine François Jobard
Domaine Rémi Jobard
Domaine des Comtes Lafon
Domaine Matrot
Château de Meursault
Domaine Michelot
Domaine Pierre Morey / Maison Morey-Blanc
Domaine Jacques Prieur
Domaine Roulot

Speciaalzaken als De Bruijn Wijnkopers en De Gouden Ton hebben een uitgebreide selectie Meursault wijnen, maar de prijzen zijn hoog. Gall & Gall heeft echter een uitgebreide selectie van Maison Joseph Drouhin met daarbij ook een Meursault voor “slechts” 44 euro. Wellicht een idee om de zoektocht met deze wijn te beginnen!

Meursault parels