Een aantal maanden geleden heb ik het in een eerder blog al gehad over de uitstekende kwaliteit van de Chileense wijnen. Met Franse wijndruiven als basis weten de Chilenen soepele wijnen te maken, en door steeds beter gebruik te maken van de verschillende klimaatzones worden druiven ook meer en meer verbouwd op plekken waar die het best tot hun recht komen. Mijn vrouw is op dit moment druk aan het leren voor haar WSET3 examen die zij volgt via Wijnstudio, en toen moest ik weer denken aan dit mooie uiteenlopende Chileense wijnwalhalla.

Qua vorm en ligging is Chili dan ook een ideaal gebied voor het maken van uiteenlopende wijnen. De wijngaarden liggen tussen de 27e en 39e graad zuiderbreedte, wat betekent dat de noordelijkste en zuidelijkste wijngaard 1400 (!) kilometer uit elkaar liggen. Doordat Chili zo langgerekt is, zijn er enorme klimaat­verschillen. Het noorden is bergachtig en droog, terwijl in het zuiden zelfs de invloed van de zuidpool merkbaar is. Daartussenin lijkt het eeuwig lente met temperaturen rond 20 graden Celsius. Door de gunstige klimatologische omstandigheden hoeven wijnboeren in Chili nauwelijks met bestrijdingsmiddelen te werken, waardoor een groot deel van de Chileense wijn biologisch of biodynamisch wordt verbouwd.

De meeste wijngebieden liggen ten zuiden van de hoofdstad Santiago en liggen meestal in een vallei (vandaar eindigen de namen van deze gebieden vaak op Valley). Op dit moment worden veertien wijnbouwgebieden onderscheiden, maar er komen steeds nieuwe en veelbelovende wijngebieden bij. Bij de onderverdeling van de wijngebieden onderscheidt men de volgende delen van het land: noordelijk Chili, Central Valley (Valle central), en zuidelijk Chili. Ik zal deze keer het noorden van Chili behandelen, met ook een aantal tips van Harold Hamersma per wijngebied.

Chili ligt op het zuidelijk halfrond, dus de noordelijke wijngebieden liggen het dichtst bij de evenaar, waardoor het hier warm en droog is (o ja, net andersom als bij ons). Noordelijk Chili heeft twee regio’s, te weten Coquimbo en Aconcagua. De Coquimbo Valley ligt het meest noordelijk en kent drie wijngebieden. Van noord naar zuid zijn dat de Elqui Valley, Limarí Valley, en Choapa Valley. Het aantal stokken per wijngaard is lager dan in de zuidelijkere gebieden, maar de kwaliteit is hoog. Limari is één van de oudste wijngebieden van Chili, en produceert enkele van de beste chardonnays van Chili. Elqui staat bekend om zijn fruitteelt, waaronder tafeldruiven. Door aanplant op grote hoogte, tot 2000 meter, zijn de wijndruiven in opkomst. Vooral cabernet sauvignon en syrah, maar ook de aanplant van chardonnay en sauvignon blanc neemt toe. Hamersma tipt de volgende wijnen:
– Casillero del Diablo, Chardonnay Reserva (2016), Casablanca/Limarí/Rapel Valley, Albert Heijn, €6,99, (cijfer: 8,5)
– Casillero del Diablo, Sauvignon Blanc Reserva (2016), Casablanca/Limarí/Rapel Valley, Albert Heijn, €6,99, (cijfer: 7,5)

Aconcagua ligt ten noordwesten van de hoofdstad Santiago. Er zijn drie wijngebieden die de laatste jaren steeds meer de aandacht trekken: Aconcagua Valley, Casablanca Valley, en San Antonio Valley. De Aconcagua Valley is vooral bekend om rode druiven en dan vooral cabernet sauvignon. De Casablanca Valley is met bijna 4000 hectare het belangrijkste wijngebied van heel noordelijk Chili. Door de ligging vlak bij de oceaan is het relatief koel, waardoor hier meer witte dan rode druiven worden verbouwd, en dan vooral chardonnay. Ook sauvignon blanc doet het hier goed, evenals de rode pinot noir druif. De San Antonio Valley ligt ook aan de kust, maar dan iets verder naar het zuiden. Ook hier zijn sauvignon blanc en chardonnay in de meerderheid. De tips van Hamersma:
– Birds of Paradise Pinot Noir Grand Reserve (2016), Casablanca Valley, Marqt, €8,29, (cijfer: 8)
– El Descanso Reserva, Chardonnay (2017), Casablanca Valley, Plus, €7,49, (cijfer: 8,5)
– Signos Emiliana La Vinilla Bio, Chardonnay, Roussanne, Viognier, Marsanne (2016), Casablanca Valley, Albert Heijn, €9,99, (cijfer: 8,5)
– Birds of Paradise Sauvignon Blanc Grand Reserve (2016), San Antonio Valley, Marqt, €9,50, (cijfer: 8)
– Cono Sur Sauvignon Blanc Organic (2016), San Antonio Valley, Albert Heijn, €7,99, (cijfer: 8,5)

Chileens wijnwalhalla – Deel I – Noordelijk Chili