Frankrijk is als onderdeel van de Europese Unie onderworpen aan Europese wijnwetgeving. Dat betekent dat er vanaf 2009 twee categorieën wijn zijn, te weten kwaliteitswijn uit een beschermd herkomstgebied, en wijn die die status niet heeft. De Franse term voor de hoogste categorie kwaliteitswijnen is Appellation d’Origine Protegée (AOP). De iets lagere categorie heet Indication Géographique Protegée (IGP). Zowel AOP als IGP wijnen komen uit afgebakende gebieden. Het verschil is dat de regels voor IGP wijnen minder streng zijn. Er mogen bijvoorbeeld druivenrassen gebruikt worden die niet zijn toegestaan in de AOP of er mag meer geoogst worden.

De grootste IGP van Frankrijk is (by far) de Pays d’Oc, die zich uitstrekt over vier departementen ten zuiden van ons, grofweg het hele Languedoc-Roussilon gebied. De Pays d’Oc ontstond in 1987, toe een aantal wijnboeren zich verenigden met als doel de kwaliteit van de wijnen uit hun gebied te verbeteren. Lange tijd had Pays d’Oc nog een slechte naam, maar zeker vanaf het begin van deze eeuw is de kwaliteit enorm verbetert. Niet zo gek dat de Pays d’Oc op dit moment zo’n 2600 bedrijven, 20.000 wijnmakers en 230 coöperaties vertegenwoordigt en qua volume marktleider is in export van Franse wijnen (waarvan rond de 15% in Nederland terechtkomt). De naam is trouwens afgeleid van Occitanië, het gebied dat nu Zuid-Frankrijk beslaat, waar door sommigen nog steeds Occitaans wordt gesproken.

In totaal zijn maar liefst 33 verschillende druivensoorten toegestaan. In de praktijk bestaat 80% van de verbouwde druiven uit de witte chardonnay en sauvignon blanc, en de rode cabernet sauvignon, merlot en syrah. Er wordt naar hartenlust geëxperimenteerd met wijncombinaties en met nieuwe methoden om wijnen beter te maken. Door de grootte van de wijngaarden en de goede prijs-kwaliteitsverhouding is de IGP Pays d’Oc prima in staat om de concurreren met de Nieuwe Wereld wijnen. Pays d’Oc mogen naast rood en wit ook rosé zijn.

Wat zijn nou interessante voorbeelden van IGP Pays d’Oc wijnen die in Nederland te koop zijn? Een aantal voorbeelden:

Wit:
Domaine La Prade – chardonnay – Henri Bloem – €5,95
Le Grand Noir – chardonnay, viognier – Dirck III – €6,49

Rood:
Arrogant Frog Ribet Red – malbec, syrah – Gall & Gall – €6,99
Clos de Belloc Réserve – cabernet sauvignon, cinsault, grenache, merlot, syrah – Henri Bloem – €4,95
Les Oliviers – merlot, mourvèdre – HEMA – €5,50

Rosé:
Domaine Montrose – grenache, syrah – Henri Bloem – €5,95
La Tulip de la Garde – merlot – Albert Heijn – €5,99

Pays d’Oc is top