Tijdens de wijn-spijs avond met een aantal van onze buren vorige week kwam wederom veel moois op tafel. Het thema was deze keer wijnen uit de Nieuwe Wereld, en één van de wijnen was een Australische riesling uit Clare Valley, te weten Clare Hills Riesling 2016, te koop bij Il diVino in Hilversum voor een tientje.

Riesling kennen we van oudsher uit de Moezel (Duitsland) en de Elzas (Frankrijk). Jarenlang was het not done om riesling te drinken, omdat deze wijnen geassocieerd werden met (half)zoete meuk van bedenkelijke kwaliteit. Gelukkig is deze tijd voorbij, want de kwaliteit van de riesling wijnen is met sprongen vooruit gegaan, en ook het percentage droge varianten is gestegen. En niet onbelangrijk: riesling blijkt de ideale combinatie te zijn met de populaire Aziatische keuken. Riesling past perfect bij gekruid eten vanwege de juiste druifconcentratie en uitstekende zuurgraad met een tikkeltje zoet. In gewoon Nederlands: de wijn overheerst niet bij een pittige hap, maar zorgt toch voor een fijne verfrissing.

De kunst is om in de Nieuwe Wereld plekken te vinden waar de riesling zich net zo thuis voelt als in de Moezel en de Elzas. De Clare Valley is zo’n plek. Net als de dichtbij gelegen Eden Valley profiteren beide valleien van een hoge ligging en een koele zeebries, waardoor riesling optimaal kan rijpen. Voor de optimale geur en smaak moet deze riesling niet al te koud worden gedronken, waarbij ook de kenmerkende petrol geur duidelijk naar voren komt. Perfect bij de ceviche die we tijdens de avond erbij aten, want bij dit gerecht pakken de zuren van de riesling de limoen goed op en ook de zwoele elementen van het gerecht (avocado, vis en mango) sluiten uitstekend aan bij de smaken in de wijn.

Nieuwe Wereld Riesling