Tijdens de wijn-spijs avond met een aantal van onze buren een aantal weken geleden kwam wederom veel moois op tafel. Het thema was deze keer wijnen uit de Nieuwe Wereld, en bij de ravioli met runderschenkel en mascarpone dronken we een pinot noir uit Marlborough, te weten Wild Rock uit 2015. Deze wijn is algemeen verkrijgbaar, maar wij kochten hem online bij PerfecteWijn.nl (€14,99 bij aankoop van 6 flessen).

Nieuw-Zeeland is qua wijn vooral bekend om de sauvignon blanc wijnen, en dan vooral uit Marlborough. Het nadeel is dat er tegenwoordig gigantische hoeveelheden worden geproduceerd, en dat ze allemaal hetzelfde smaken, waardoor voor mij de lol er af is. Gelukkig hebben de wijnproducenten in Nieuw-Zeeland ook beseft dat het gevaarlijk is om vrijwel volledig afhankelijk te zijn van één type wijn, en produceren ze nu ook steeds meer wijnen van andere druivensoorten, zoals op het kaartje hierboven goed te zien is.

De pinot noir druif wordt steeds meer verbouwd op vooral het Zuidereiland, wat niet zo gek is als je beseft dat het naar het zuiden toe steeds kouder wordt. Pinot noir is een vroeg uitlopend en vroeg rijpend ras, waardoor hij het best in koele en gematigde klimaten geteeld kan worden. De Bourgogne is hiervoor uitstekend geschikt, maar pinot noir van hoge kwaliteit is eveneens te vinden in Nieuw-Zeeland in de gebieden Central Otago, Martinborough en “ons” gebied Marlborough. Steeds meer producenten besteden hier aandacht aan dit ras, waardoor steeds indrukwekkender wijnen worden gemaakt.

De pinot noir wijnen uit Marlborough hebben meestal een gemiddelde body met fijne tannine en smaken van kers en cranberry. Het koelere klimaat zorgt ervoor dat de fruitsmaken fris blijven en niet jamachtig en daardoor onaantrekkelijk worden. De wijn pastte goed bij ons gerecht, maar smaakt ook prima bij (uiteraard) boeuf bourguignon, haas met roomsaus, maar ook in combinatie met gruyère kaas.

Wilde Pinot Noir uit Marlborough