Een tijdje geleden vroeg een collega aan mij wat nou lekkere rode wijnen waren bij de Albert Heijn. Goede vraag, want ’s lands grootste kruidenier heeft een enorm aanbod aan rode wijnen, en welke springen er nou bovenuit? Daarom een willekeurig door mij samengestelde top 10 van rode wijnen van de Appie van onder een tientje, deels gebaseerd op eigen ervaringen en deels leunend op de kennis van de heren Hamersma en Klei.

1) E. Guigal, Côtes du Rhône (Frankrijk), 2014, €9,99
Voor mij de onbetwiste nummer 1, al eens behandeld in een eerder blog. Gemaakt van de bekende GSM blend (40% grenache, 50% syrah, en 10% mourvèdre). Deze zorgt voor volle, zachte en kruidige geur, gecombineerd met zwart en rood fruit. De smaak is voller dan de gemiddelde Côtes du Rhône, maar dit kan ook te maken hebben met het (helaas) hoge alcoholpercentage. Toch is de wijn tegelijkertijd zacht en elegant, met de typische kruidige ondertoon. Al met al een rijpe, ronde wijn, waarbij de tannine geen vervelende spelbreker vormt.

2) Koyle, Carmenère Reserva Bio, Colchagua Valley (Chili), 2015, €7,99 (Hamersma 8,5 / Klei omfietswijn)
Gemaakt door de bekende wijnfamilie Undurraga, met de door Chili geconfisqueerde nationale druif carmenère (die ook in de thuisbasis Bordeaux nog aangeplant mag worden, maar daar veel mindere prestaties levert). De kenmerken van deze druif (donker fruit, cacao, rode kersen, peper) komen duidelijk naar voren, plus een vleugje hout.

3) Château Tapie, Côteaux de Languedoc (Frankrijk), 2016, €4,99 (Hamersma 8,5 / Klei omfietswijn)
Een mooi kwartet druiven (carignan, grenache, mourvèdre en syrah) die zich in de Côteaux de Languedoc in Zuid-Frankrijk prima thuisvoelen. Al bejubeld in een eerder blog.

4) Tilia, Malbec, Mendoza (Argentinië), 2016, €6,99
Hamersma en Klei gaan voor andere varianten van deze producent, maar ik kies voor de malbec, de druif die het in het nieuwe thuisland zo goed doet. Deze wijn voldoet aan het daderprofiel: veel fruit (bessenfruit, kers, framboos, braam, braam), kruidig, maar ook een likje vanille door de houtopvoeding.

5) Château Coulon, Corbières (Frankrijk), 2016, €5,99 (Hamersma 9)
Al jaren één van de favorieten van Hamersma, en ik kan ‘m geen ongelijk geven. De gebruikte druiven carignan, grenache en syrah staan ieder jaar weer garant voor donker fruit (cassis, bramen, bessen) en mediterraanse kruiden als basilicum en munt. Droge afdronk en met een prima balans.

6) Casillero del Diablo, Cabernet Sauvignon Reserva, Central Valley (Chili), 2016, €6,99 (Hamersma 8+)
Prima cabernet sauvignon van de grootste wijnproducent van Chili (Concha y Toro), die ook in Chili zelf veel wordt gedronken. Vol met cassis, bramen, kersen, een beetje cacao, en een pepertje. De tannine blijft binnen de perken.

7) Rawson’s Retreat, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia, 2016, €7,99 (Hamersma 9)
Ook in Australië weten ze hoe ze met cabernet sauvignon om moeten gaan. Door het warme klimaat voelt deze laatrijpende druif zich hier als een vis in het water, maar deze producent zorgt er gelukkig wel voor dat de wijn geen jam wordt. Hoofdbestanddelen worden verzorgt door een combinatie van zwarte bessen en munt.

8) Fantini Farnese, Aglianico del Vulture (Italië), 2013, €8,99 (Hamersma 8,5)
De Italiaanse krachtpatser aglianico heeft zijn thuisbasis in dit gebied tussen Napels en Bari. Boordevol bessen, kersen, pruimen, een beetje rokerigheid, maar wel voldoende frisheid. Verpakt in een forse hoeveelheid tannine.

9) Musica el El Camino, Bierzo (Spanje), 2015, €6,99 (Hamersma 8)
Rode wijn van de mencía druif uit het noordwesten van Spanje. Het witte Godello zusje van dezelfde producent heb ik eerder besproken. Met een geur en smaak van zwarte bes, pruim, rode paprika en een vleugje laurier.

10) Brancott Estate, South Island (Nieuw-Zeeland), 2016, €9,29 (Hamersma 8)
Pinot noir uit Australië. Het vorige blog ging hier ook over. De druiven komen van verschillende plekken van het (koudere) zuidereiland, en zorgen voor bloemigheid, zoetigheid en notigheid, afgemaakt met rijpe kersen, volle frambozen, en zachte specerij.

Albert Heijn top 10 rode wijnen