Naam: Forte Alto
Land: Italië
Gebied: Alto Adige
Jaar: 2017
Druiven: Pinot grigio
Alcoholpercentage: 12%
Wijnhandel en prijs: Grape District, €6,99

Half december was het weer tijd voor een wijn-spijs avond met een aantal van onze buren. Het thema was deze keer Italië, en bij de antipasti dronken we een pinot grigio uit de Dolomieten, genaamd Forte Alto uit 2017. Deze wijn wordt verkocht bij het onvolprezen Grape District, waar hij te koop is voor €6,99.

De in deze wijn gebruikte druif wordt in Frankrijk pinot gris en in Italië pinot grigio genoemd. Qua stijl verschillen wijnen van deze druif ook vaak behoorlijk van elkaar. De Franse variant is meestal droog tot lichtzoet met een olieachtige textuur, met smaken van rijp tropisch fruit en een hint van gember en honing. In Italië is de pinot grigio droog, met een lichte tot gemiddelde body, hoog zuur en smaken van citrusvruchten en groen fruit, waarbij de wijnen uit de betere gebieden meer diepgang hebben dan de bulkwijnen die in de Povlakte worden gemaakt.

Deze Forte Alto wijn wordt verbouwd aan de voet van de Dolomieten, een bergketen in Noordoost Italië, die deel uitmaakt van de Zuidelijke kalkalpen. De frisse elementen zijn daardoor mooi behouden, en is het een wijn met redelijk wat pit, met smaken van peer, appel en citrus. Een prima begeleider derhalve van de verschillende antipasti die geserveerd werden.

Fris wit uit de Dolomieten