Oud en Nieuw staat weer voor de deur en daar horen traditiegetrouw bubbels bij. Zelf vind ik trouwens dat het hele jaar door bubbels welkom zijn, zeker ook omdat ze vaak fantastisch combineren met veel gerechten, maar dat terzijde. Veel mensen vinden dat de enige echte bubbels Champagne moeten zijn, maar dat is wat mij betreft volkomen achterhaald. Uit andere gebieden komen mousserende wijnen die op dezelfde manier worden gemaakt als Champagne, en vaak veel meer waar voor hun geld bieden.

Deze Marsigny Blanc de Noirs Brut is een zogeheten Crémant de Bourgogne, zoals de verzamelnaam van de bubbels uit de Bourgogne luidt. Brut betekent behoorlijk droog, maar het kan nog droger. Blanc de Noirs houdt in dat de gebruikte druiven blauwe druiven zijn (in dit geval pinot noir en gamay), waarvan de schil tijdens het maken van de wijn meteen verwijderd is om de wijn licht te houden. Het vruchtvlees van blauwe druiven is namelijk ook licht, net als bij de witte druiven. Zoals gezegd wordt deze mousserende wijn volgens de traditionele Champagne methode gemaakt, waarbij een tweede vergisting op fles plaatsvindt, maar de gebruikte druiven verschillen, afhankelijk van het gebied waar de wijn gemaakt wordt. De pinot noir kennen we ook uit Champagne, maar de gamay druif is vooral bekend van de rode Beaujolais wijnen.

Kenners als Hubrecht Duijker, Harold Hamersma, Onno Kleyn, en Nicolaas Klei zijn lyrisch over deze Marsigny die voorheen bij de C1000 en nu bij de Jumbo wordt verkocht, en ik sluit me daar volmondig bij aan. Voor nog geen tientje krijg je een volwaardige bubbel met smaken van citrus, gele appel, room, amandel, en zelf een beetje toast die zo kenmerkend is voor Champagne. Gisteren hem ik hem wederom geproefd bij oesters, en ik was meteen weer verkocht.

En op dit moment is het helemaal een goed moment om naar de Jumbo te rennen, want de Marsigny is nu seizoensaanbieding en daarom afgeprijsd tot €6,79. Niet twijfelen en je gasten verrassen met deze bubbel!

Bourgondische bubbels