Voor witte wijnen wedijveren de chardonnay en sauvignon blanc druif om de populariteitsprijs. Zelf neig ik meer naar de chardonnay (zeker de frissere variant zonder hout), maar een goede sauvignon blanc kan mij ook bekoren (zeker in combinatie met sémillon). Ik ben geen fan van de varianten uit Nieuw-Zeeland, die ik vaak over-de-top vind, maar er blijven genoeg gebieden over waar de sauvignon blanc als monocepage mooie resultaten levert. De Loire, de bakermat van deze druif, staat voor mij op één, maar ook andere gebieden doen goed mee. Dit is op dit moment voor mij de top 7 van sauvignon blanc wijnen onder de 7 euro.

7) Lyngrove Collection, Zuid-Afrika, Stellenbosch, Sauvignon Blanc (2018, €5,99, Mitra). Niet heel spectaculair, maar wel een frisse en fruitige wijn, en onmiskenbaar sauvignon blanc.

6) Indomita Gran Reserva, Chili, Valle de Casablanca, Sauvignon Blanc (2018, €5,49, Hoogvliet/Boni). Wederom blijkt dat uit Chili prima wijnen van oorspronkelijk Franse druiven komen voor een schappelijke prijs. Groene appel, kruisbessen en limoen voeren de boventoon. Plus het onvermijdelijke grasveldje.

5) De Martino Estate, Chili, Valle de Casablanca, Sauvignon Blanc (2018, €5,50, Henri Bloem). Ook weer een mooi voorbeeld uit Chili (zie boven). Citrus, grapefruit, kruisbes, het zit er allemaal in. Inclusief het grassige karakter waar sauvignon blanc wijnen patent op hebben.

4) Nederburg, The Winemasters, Zuid-Afrika, West-Kaap, Sauvignon Blanc (2018, €6,89, Albert Heijn). Ook in Zuid-Afrika wordt in de koelere gebieden mooie sauvignon blanc gemaakt. Grassig, kruisbessen, amandelbloesem. Maar ook de asperge en wat kruiden doen mee.

3) El Descanso Estate, Chili, Valle de Curicó, Sauvignon Blanc (2018, €6,49, Plus). Perzik, meloen, maar ook appel en grapefruit. En uiteraard ook grassig. De Reserva is nog wat beter, maar valt buiten de price range.

2) Villebois, Petit Villebois, Frankrijk, IGP Val de Loire, Sauvignon Blanc (2017, €6,19, Jumbo). De instapwijn van Villebois, maar toch heeft deze fles alles wat je van een goede sauvignon blanc mag verwachten. Passievrucht, kruisbes, groene appel, en een beetje mango. Gras en limoen doen ook mee. En ook nog eens een Nederlandse eigenaar.

1) Famille Bougrier, Frankrijk, AOP Touraine, Sauvignon Blanc (2017, €6,50, HEMA). Zo moet sauvignon blanc in deze pijsklasse smaken. Passievrucht, groene appels, kruisbessen, en rode grapefruit. Het stuift uit je glas en smeekt om salade met geitenkaas, maar asperges en diverse vissoorten zijn uiteraard ook goed. En gewoon als aperitief.

Sauvignon blanc onder de 7 piek