Zoals bekend ben ik fan van de Pays d’Oc wijnen en heb ik daar in een eerder blog al uitvoerig over geschreven. Vele druiven zijn toegestaan, en door de minder strenge IGP regels kan naar hartenlust geëxperimenteerd worden met wijncombinaties en met nieuwe methoden om wijnen beter te maken. Door de grootte van de wijngaarden en de goede prijs-kwaliteitsverhouding kan deze IGP goed concurreren met de Nieuwe Wereld wijnen.

De afgelopen weken organiseerde Pitch PR in 8 wijnbars door het land wijnproeverijen onder de naam Pays d’Oc on (wine) Tour. Zelf proefde ik afgelopen donderdag mee bij Zuster Margaux in Amersfoort. Onder de bezielende leiding van Femke Pruis en Anna Nessen werden we getrakteerd op 8 Pays d’Oc wijnen uit de zogeheten Collection 2018, die een representatief beeld geven van alles wat de Pays d’Oc qua wijnen te bieden heeft.

De volgende Pays d’Oc wijnen passeerden de revue:

  1. Domaine Grand-Chemin, “Anthus” (2017). Een blend van chardonnay, viognier, sauvignon blanc, en rolle (vermentino). Een mooie balans van de verschillende druiven, waarbij vooral het bloemige karakter van de viognier en de rolle naar voren komen. Ook een beetje hout, maar dat bleef ruimschoots binnen de perken. Een echte eetwijn, met een gemiddelde afdronk. Voor mij de beste witte wijn van de avond. (13% alcohol, €11,60)
  2. Haut-Blanville, “Grande Réserve” (2016). Eveneens een blend, maar dan van chardonnay (50%) en roussanne (50%). Een ongewone combinatie; meestal vormt de roussanne een combi met haar marsanne zusje. Het aardse, stenige karakter van de chardonnay komt duidelijk naar voren, gecombineerd met het bloemetje van de roussanne. Iets minder dan de vorige wijn. (12,5% alcohol, €9,50)
  3. Domaine d’Aigues Belles, “Premier Rolle” (2017). Een echte rolle wijn, met aroma’s van limoen, grapefruit, groene appel, amandel en narcis, aangevuld met een beetje hout. Wel minder uitgesproken dan de vermentino wijnen van Sardinië (en dan vooral die van de Vermentino di Gallura DOCG). (14% alcohol, €14,65)
  4. Calmel & Joseph, “Villa Blanche” (2017). Een prachtige rosé met een bite, gemaakt van grenache noir en grenache gris. De grenache aroma’s van rood fruit en kruiden zijn alom aanwezig. Verslaat de gemiddelde Côtes de Provence rosé met gemak. (13% alcohol, €9)
  5. Domaine La Provenquière, “P” (2017). Een nog jonge rode wijn van de tannine rijke malbec (70%) en petit verdot (30%), maar toch al goed te drinken door de toegepaste thermo vinificatie. Veel rood (rode pruim) en zwart (blauwe bes, zwarte kers, pruim) fruit voor een schappelijke prijs. (13% alcohol, €6,95)
  6. Domaine les Yeuses, “Syrah Les Épices” (2016). Overduidelijk een syrah wijn met een droppig karakter en aroma’s van zwart fruit en specerijen. Uiteraard minder uitgesproken dan een Cornas of Saint Joseph, maar daar is de prijs dan ook naar. (13,5% alcohol, €11)
  7. Domaine Gayda, “Figure Libre” (2016). Een fantastische biodynamische cabernet franc wijn. Het voordeel van de meer zuidelijk ligging t.o.v. de Loire streek is, dat de druiven hier beter rijp worden. Hierdoor is het vaak groenige karakter van cabernet franc wijnen in dit geval afwezig, en komen het zwarte en rode fruit, gecombineerd met het kruidige en bloemige karakter van deze druif, op de voorgrond. Het beste rood van de avond wat mij betreft. (14% alcohol, €17,95)
  8. Les Vignes de l’Arque, “Saveur d’Automne” (2016). Als afsluiting een dessert wijn (vin doux naturel), gemaakt van de viognier druif. Ik proef abrikozen, kweepeer, caramel en vanille (vanwege de houtopvoeding). Mooie balans tussen zoet en zuur. (15% alcohol, €18,95)

Een mooie avond met prachtige wijnen. Mijn nieuwsgierigheid naar de andere Pays d’Oc wijnen uit de Collection 2018 is gewekt!

Pays d’Oc on (wine) Tour