Tijdens onze vakantie in Italië vorige maand waren wij voor het eerst in de Piëmonte. Uiteraard hadden we hier al veel over gehoord en gelezen, maar het nu eindelijk zelf ervaren was toch wel speciaal. Wij verbleven op de fantastische Agriturismo La Morra, waar ze ook nog eens mooie wijnen bleken te maken. Sinds 2010 volledig biologisch, met een dwarsdoorsnede aan wijnen die het gebied rond La Morra (Barolo, Langhe, en Alba) te bieden heeft. Een korte impressie van wijnen die we zelf geproefd hebben (prijzen bij aanschaf ter plekke).

Bubbels:

  • Alta Langa DOCG Brut (2014, €16). Een blend van pinot noir (85%) en chardonnay (15%). Wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne en ook nog eens met twee van de drie gangbare champagne druiven, dus niet zo gek dat deze brut veel weg heeft van een champagne. Mooie bubbel, brioche, fris en strak. Erg goed.

Wit:

  • Langhe Arneis DOC “Le Margherite” (2017, €11). Monocepage arneis, de lokale druif die op dit moment furore maakt. Simpele, frisse wijn, waarin citrus de boventoon voert met op de achtergrond wat kruidigs.
  • Langhe Bianco DOC “Le Coccinelle” (2017, €19,50). Wat mij betreft de beste witte wijn van het wijngoed, met een combinatie van 90% arneis en 10% viognier. De viognier geeft de wijn net dat spannende en beetje bloemige tintje dat de Margherite mist.
  • Langhe Bianco DOC “Rebelle” (2017, €24). Dit neigt qua prijs, smaak en kwaliteit richting een Condrieu (niet zo gek met alleen maar viognier), en dat is toch wel een compliment. Zelf vond ik de wijn net wat te zwaar.

Rood:

  • Dolcetto d’Alba DOC “Filari Lunghi” (2016, €11). Ook weer zo’n lokale druif die het op dit moment goed doet: de dolcetto. Prima basis-rood met veel fruit, maar niet heel spannend.
  • Barbera d’Alba Superiore DOC “Rocche del Santo” (2016, €15). Duidelijk een stapje hoger dan de dolcetto, en een prachtig voorbeeld van hoe een barbera behoort te smaken.
  • Langhe Nebbiolo DOC “Filari Corti” (2015, €17). Qua prijs-kwaliteit verhouding vind ik dit het beste rood van dit wijngoed. Een soort mini Barolo van dezelfde nebbiolo druif, maar wat minder lang gerijpt, waardoor deze sneller te drinken is. Rood en zwart fruit, bloemig, uitgebalanceerd met tannine dat binnen de perken blijft. Wauw!
  • Barolo del comune di La Morra DOCG (2014, €38). Prachtige wijn die nu al te drinken is, vanwege de zanderige bodem waarop de nebbiolo groeit. Dezelfde ervaring als met de Filari Corti, maar dan duidelijk op een hoger level (met dito prijs).

Ben je ooit in de buurt van La Morra, ga lunchen bij Brandini, en vergeet daarna niet je kofferbak te vullen met al dit moois!

Moois uit La Morra