Naam: Cadet d’Oc
Land: Frankrijk
Gebied: Pays d’Oc
Jaar: 2017
Druiven: Chardonnay
Alcoholpercentage: 13%
Supermarkt en prijs: Plus, €7,99

Een tijdje geleden heb ik al uitvoerig aandacht besteed aan de Pays d’Oc, de grootste IGP van Frankrijk, waar naar hartenlust geëxperimenteerd wordt met wijncombinaties en met nieuwe methoden om wijnen beter te maken. Deze Cadet d’Oc was vorige week in de aanbieding bij de Plus voor €5,49 en dus een goed moment om deze wijn uit te proberen. Er is ook een rode merlot variant, maar die behandel ik niet in deze blog.

Baron Philippe de Rothschild is de maker van deze wijn. Dat klinkt wel een beetje raar, want is dit niet de beroemde wijnmaker uit de Médoc? Inderdaad, we kennen hem allemaal van het beroemde Château Mouton Rothschild, die in 1973 werd gepromoveerd naar Premier Grand Cru Classé. Maar niet alle druiven zijn goed genoeg voor deze topwijn. De mindere druiven gaan naar de tweede wijn (Le Petit Mouton), en de rest wordt verwerkt in de rode Mouton Cadet (op dit moment het bekendste wijnmerk uit de Bordeaux). De witte Mouton Cadet Blanc bestaat uit de traditionele blend van sauvignon blanc, sémillon en een klein beetje muscadelle. “Onze” Cadet d’Oc, die dus niet in de Bordeaux streek, maar in de Languedoc-Roussilon wordt gemaakt, is een monocepage van alleen chardonnay.

De druiven komen van twee verschillende wijnvelden, en worden ook apart verwerkt. Ze worden ontsteeld en licht verpletterd, en vervolgens vindt er een lichte schilinweking plaats voor de aroma’s en smaken. Na persing en koude bezinking vindt de alcoholische fermentatie plaats bij lage temperatuur (18 graden Celsius) om alle primaire aroma’s zoveel mogelijk te behouden.

Wat levert dit allemaal op? Helaas niet zoveel. De Cadet d’Oc viel een beetje tegen. Citrus uiteraard, wat tropisch fruit en een hint naar hout, maar het blijft allemaal wat vlakjes. Dan is 8 euro opeens best veel voor een wijn. Ik ken de Mouton Cadet Blanc niet, maar die wil ik nu wel snel proberen. De Appie verkoopt die voor nog 2 euro meer dan zijn Occitaanse broertje, en hopelijk doorstaat deze wijn de prijstoets wel.

Verdwaalde Bordelees