De vorige blog over het Chileense wijnwalhalla ging over het noorden van Chili. Dit blog gaat over de Central Valley (Valle Central), het gebied waar de Chileense wijnbouw ooit is begonnen. En nog steeds komt uit dit gebied ten zuiden van de hoofdstad Santiago driekwart van de Chileense wijnen. Het gebied is van noord naar zuid ongeveer 400 kilometer lang. De wijngaarden die langs de Grote Oceaan liggen, krijgen voldoende regenwater, maar die in de vallei krijgen veel minder neerslag. Daarom is hier irrigatie noodzakelijk.

In de Central Valley liggen de vier belangrijkste wijngebieden van Chili, te weten de Maipo Valley, Rapel Valley, Curicó Valley, en Maule Valley. Ik loop de verschillende valleien langs, met voor iedere vallei een aantal tips van Harold Hamersma per wijngebied.

De Maipo Valley is niet het grootste, maar wel het oudste en bekendste wijngebied van Chili, met wijngaarden rond de hoofdstad Santiago. De bodem is over het algemeen zanderig met kalk. De vallei gebied is bijna volledig omringd door bergen en er is nauwelijks invloed van de kust merkbaar. Het gebied is vooral bekend van en geschikt voor cabernet sauvignon, die vaak een opvallend muntig karakter heeft. Hamersma tipt de volgende wijnen:
– Indomita, Cabernet Sauvignon Carmenère ‘Duette’ (2015), Maipo Valley, Hoogvliet, €6,49, (cijfer: 8,5)
– Trio Cabernet Sauvignon Cabernet Franc Syrah Reserva (2015), Maipo Valley, Albert Heijn, €8,49, (cijfer: 8,5)

De Rapel Valley ligt ten zuiden van Maipo en is het grootste wijngebied van Chili. Het heeft verschillende microklimaten en bodemsoorten. Het gebied bestaat uit twee districten: Cachapoal Valley en Colchagua Valley. Cachapoal Valley is een warm gebied, met weinig invloed vanaf de oceaan. Carmenère rijpt goed op de bodem van het dal, en cabernet sauvignon en syrah voelen zich beter thuis in het koelere oostelijke deel van het dal. De Colchagua Valley is groter en afwisselender. Het warme middendeel is bekend om rode wijnen met veel body (cabernet sauvignon, syrah en carmenère). Het westelijke deel is door invloed van de oceaan koeler, en hier worden dan ook witte wijnen van doorgaans hoge kwaliteit geproduceerd.. De tips van Hamersma:
– Aliwen, Cabernet Sauvignon Carmenère Reserva (2015), Rapel Valley, Albert Heijn, €5,99, (cijfer: 8+)
– La Palma Merlot Reserva (2015), Cachapoal Valley, Gall & Gall, €9,99, (cijfer: 8,5)
– Los Gansos Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah Orgánico (2015), Colchagua Valley, Jumbo, €6,99, (cijfer: 8)
– Novas Carmenère Cabernet Sauvignon Gran Reserva Bio (2015), Colchagua Valley, Albert Heijn, €7,99, (cijfer: 8,5)

Curicó Valley is van oudsher hét productiegebied van Chili. Het heeft een rijke, vruchtbare bodem met veel klei. Dit was altijd een gebied voor bulkwijnen, maar tegenwoordig is de aandacht verschoven naar kwaliteitswijnen. De rode wijnen zijn het belangrijkst, maar witte wijnen worden er ook gemaakt. Net als in de Maule Valley is de rode carignan druif hier tegenwoordig de ster; oude stokken met lage opbrengst leveren geconcentreerde wijnen met volle body. De volgende wijn worden aanbevolen door Hamersma:
– El Descanso Reserva, Sauvignon Blanc (2017), Curicó Valley, Plus, €7,49, (cijfer: 8)

Maule Valley is het op één na grootste wijngebied van het land, en ligt in het zuiden van de Central Valley. Behalve cabernet sauvignon staan er ook veel país druiven aangeplant, een traditioneel ras die bezig is een comeback te maken. Hamersma raadt de volgende wijnen aan:
– Aliwen, Cabernet Sauvignon Syrah Reserva (2015), Maule Valley, Albert Heijn, €5,99, (cijfer: 8)
– Palo Alto Reserva I, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah (2016), Maule Valley, Gall & Gall, €9,99, (cijfer: 8,5)
– G7 The 7th Generation Chardonnay Reserva (2016), Maule Valley, HEMA, €7,50, (cijfer: 8)

Chileens wijnwalhalla – Deel II – Centraal Chili