De Denominación de Origen (DO, de Spaanse tegenhanger van de Franse AOP) Empordà omvat twee nabijgelegen gebieden in de uiterste noordoosthoek van Spanje (en dus ook Catalonië). Het ene gebied wordt Alt Empordà genoemd en ligt in het noorden rond Figueres, en Baix Empordà is het ander gebied in het zuiden ten oosten van Girona. Ik had zelf nog nooit van deze DO (die sinds 1972 deze status heeft) gehoord, maar kwam een aantal van deze wijnen een tijdje geleden tegen op de wijnkaart van het dakterras van ons hotel in Madrid.

Sinds de 5de eeuw voor Christus wordt hier al wijn verbouwd. De bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen, zand, in de bergstreken graniet en in sommige delen rivierklei. Het is een typisch mediterraan klimaat met vochtige winden uit het zuiden en soms hevige droge winden uit het noorden, waardoor de wijnstokken gezond zijn en er prima biologisch of biodyamisch kan worden gewerkt. De gemiddelde temperatuur door het jaar heen bedraagt 16 graden Celsius met 600-700 mm regen per jaar, die voornamelijk in de winter en het voorjaar valt.

De meeste wijn uit dit gebied is rood (60%), gevolgd door wit (19%) en rosé (17%). De overige 4% bestaat uit dessertwijnen en cava’s. Tweederde van de wijngaarden is bepland met de rode carignan druif, die zowel voor rode als rosé wijn wordt gebruikt. Andere toegestane rode druiven zijn grenache rouge, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, mourvèdre, tempranillo en syrah. Ook het witte scala is een bonte verzameling van grenache blanc, macabeo, muscat, chardonnay, gewürztraminer, malvasia, picpoul, sauvignon blanc en xarel.lo.

In de Nederlandse supermarkten en wijnspeciaalzaken zijn deze wijnen niet te koop. Online zijn ze echter wel te vinden, bijvoorbeeld bij Spanjewijn.nl en MiVino.nl. Volgens kenners zijn dit de beste producten van de streek:
Espelt
Mas Oller
Oliver Conti
Perelada

Catalaanse Empordà