Tsja, witte wijn van de silvaner druif uit het Duitse Franken in de typerende bocksbeutel fles. Jarenlang was dit uit den boze voor de wijnpuristen, vanwege de vaak erbarmelijke kwaliteit van inhoud van de fles en de oubollige fles zelf. Maar ziedaar, de nieuwe generatie wijnmakers maakt nu kwalitatief betere wijn, iedereen is op zoek naar vergeten druiven, het lage alcoholpercentage van rond de 12 procent past in de huidige gezondheidstrend, en ook de vorm van de fles is nu acceptabele kitsch.

De bocksbeutel heeft een afgeplatte buikvorm met korte hals. Over de oorsprong van de naam doen een aantal theorieën de ronde. Waarschijnlijk komt de naam door de gelijkenis met de balzak van een geit (“De buidel van de bok”), maar het kan ook afgeleid zijn van buik/buideltas, of wellicht is het een evolutie van de veldfles. Omdat de fles aan een opfrisbeurt toe was, is de vorm van de fles sinds 2016 wat hoekiger, waardoor de fles strakker, stoerder en moderner oogt. En door deze nieuwe vormgeving moeten de wijnen in de fles ook een jonger publiek aantrekken en zorgen voor een betere marketing en meer verkopen, wat goed lijkt te lukken.

De vroeg bloeiende en vroeg rijpende silvaner voelt zich prima thuis in Franken, waar het nooit heel warm wordt en bijvoorbeeld riesling daardoor moeilijk rijp wordt. Albert Heijn heeft een silvaner bocksbeutel in zijn assortiment die al jarenlang bejubeld wordt door Harold Hamersma (de Divino Nordheim Silvaner Trocken, in dit geval uit 2017). De Aldi zette daar deze week zijn eigen bocksbeutel tegenover (de Baron von Crailsheim Silvaner Spätlese Trocken, ook uit 2017). Hoog tijd dus voor een vergelijkende test!

Beide wijnen hebben weinig body, maar dat is karakteristiek voor deze wijnen. Ook hebben beiden het typische tinteltje. De Baron is wat zoeter, en dat komt omdat het een spätlese is. In de neus en smaak komt bij beiden het steenfruit naar voren, gecombineerd met gele appel. De Baron neigt verder naar perensnoepjes, terwijl de Divino door gaat met wat vuursteen en kruidige tonen. Qua neus wint de Baron het, maar na het nemen van een slok is de smaak snel weg. De Divino daarentegen heeft meer gelaagdheid en is daardoor verfijnder en subtieler, wat hem de duidelijke winnaar maakt. Hij is een euro duurder (€6,99 tegen €5,99), maar daarvoor krijg je duidelijk meer in het glas.

De Divino paarde ook nog eens prima met de zuurkoolschotel uit de oven met aardappelen, crème fraîche, spekjes, rozijntjes en gegratineerde kaas. Kortom: probeer deze Divino bocksbeutel eens een keer, en combineer hem met bovenstaand gerecht of bijvoorbeeld gebakken paling, kaasfondue of kippenlevers.

Bocksbeutel battle