Een collega van mij had online een aantal rode natuurwijnen uit de DO Valencia gekocht, en was benieuwd wat ik vond van de hier besproken Ca’ls Pins 2016 van Bodegas los Pinos uit Fontanars dels Alforins. Zelf had ik tot nu toe alleen witte wijn uit deze streek gedronken, en ook natuurwijnen hebben mijn bovengemiddelde interesse (lees ook dit boeiende artikel van Wouter Moll. Daarom nam ik het aanbod graag aan om mijn neus eens in deze wijn te steken.

Valencia is een grote DO die een bron is van wijnen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Lokale en internationale druivenrassen wisselen elkaar af, waarbij rood wordt gedomineerd door de monastrell (mourvèdre) druif en wit door de lokale merseguera. De Ca’ls Pins is gemaakt van een blend van monastrell, merlot en cabernet sauvignon. Helaas zijn de verhoudingen nergens te vinden, maar ik denk dat de druiven redelijk evenredig verdeeld zijn.

De neus wordt meteen getrakteerd op een bonte verzameling van aroma’s, zoals zwart fruit (bramen, zwarte bes, cassis), tabak, zwarte peper, koffie, cacao en cederhout. Niet verrassend zijn dit ook de dominante aroma’s van de gebruikte druivensoorten. Deze aroma’s komen ook naar voren in de mond, waarbij op de achtergrond ook wat groene tonen aankloppen. Uiteraard behoorlijk wat tannine van de monastrell en cabernet sauvignon, die dan weer een beetje beteugeld worden door de merlot. Het hoge alcoholpercentage van 14% zorgt voor het branderig gevoel in de keel.

De wijn heeft verder een gemiddelde body, gemiddeld tot hoge smaakintensiteit en een gemiddelde afdronk. Hij kan nu gedronken worden, maar kan ook nog wel verder rijpen. Een keurige wijn die goed samengaat met een mooi stuk gekruid vlees. Online is deze wijn hier voor rond de 8,50 euro te koop, en dat is inderdaad een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Natuurlijk rood uit Valencia