Zoals ik op mijn website schrijf, wordt het Loiregebied in het midden van Frankrijk wel “De tuin van Frankrijk” genoemd, en daar is niets teveel aan gezegd. Aan de rivier de Loire hebben de rode cabernet franc, pinot noir én witte druiven sauvignon blanc en chenin blanc het prima naar hun zin in dit wat koelere klimaat, met als resultaat frisse, uitgesproken wijnen. In deze blog focus ik op de cabernet franc en chenin blanc druiven, gezien de wijnen die tijdens de proeverij (zie onder) aan bod kwamen.

De chenin blanc wijnen uit de Loire kunnen droog of zoet en stil of mousserend zijn. Druiven die maar net rijp zijn komen in de mousserende wijn, terwijl de droge, halfzoete en zoete stille wijnen van steeds rijpere druiven worden gemaakt. Uit Vouvray, Saumur en Anjou komen meestal wijnen met een lichte tot gemiddelde body, terwijl Savennières juist bekend staat om wijnen met een gemiddelde tot volle body. Zoete wijnen van edele rot wijnen worden gemaakt in Coteaux du Layon.

De cabernet franc wijnen uit de Loire worden in uiteenlopende stijlen gemaakt, afhankelijk van klimaat, bodem en wijnboer. Het leuke is dat hij hier (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bordeaux), de hoofdrol mag spelen. Daar ben ik blij om, want ik ben dol op deze eigenzinnige druif die, mits in handen van een bekwame wijnboer, karaktervolle en weerbarstige wijnen voortbrengt. Rondom Chinon en Bourgueil komen de lichte, fruitige, jong te drinken wijnen veelal van zanderige bodems, terwijl de vollere varianten van bodems van kalksteen en klei komen. De Saumur wijnen zijn doorgaans lichter qua body en tannine dan de bovengenoemde oosterburen, maar ook hier zijn producenten te vinden die wijnen met meer body maken, die langer kunnen rijpen.

Afgelopen donderdag kreeg ik de kans om tijdens een proeverij bij Wijn- en eetbar Most een aantal wijnen uit de Loire te proeven, meegebracht door Job Joosse MV van Wijnkoperij Okhuysen. Uiteraard was ik benieuwd of er grote verschillen zouden zijn tussen genoemde appellaties, en of de kenmerkende aroma’s van de chenin blanc (kweepeer, gele appel, peer, kamille, honing) en cabernet franc druif (aardbei, framboos, paprika, gravel, chilipeper) goed te herkennen zouden zijn.

Onder de bezielende leiding van Job werden we ingewijd in het paradijs dat de Loire heet, en begonnen we met een fijne bubbel van Vignobles Brisebarre (Vouvray Brut Mousseux 2012, €16,75) met een beetje brioche, maar vooral veel steenfruit en grapefruit. Vervolgens bleven we nog even bij de chenin blanc druif met de Saumur Blanc Elégance van Domaine du Vieux Pressoir (2017, €9,75) en een Savennières Sec van Château d’Epiré (2016, €16,95). De Saumur is gemaakt in een lichte, op het fruit gemaakte stijl met wat restsuiker; goed, maar niet heel spannend. De Savennières daarentegen was zoals altijd weer top, en duidelijk zwaarder dan de Saumur. Steenfruit, bloesem en vuursteen, met een mooi zuurtje op de achtergrond (en dat voor die prijs!). Wat blijft deze appellatie toch mooi, zoals eerder al beschreven op mijn website en blog.

En dan is het tijd voor de cabernet franc druif. Het begint rustig met de instapper van Domaine du Vieux Pressoir, de Saumur Rouge Les Silices (2017, €9,75), die verrassend lekker is met cassis, zwart fruit en peper die het glas uit knallen. Een stapje hoger zijn de wijnen van Domaine des Roches Neuves, de basis Saumur Champigny van verschillende lager gelegen wijngaarden (2016, €14,95) en de Saumur Champigny uit de La Marginale wijngaard (2015, €36,95). De eerste van de twee verschilt wat mij betreft weinig van de Les Silices, en gezien de prijs zou ik daar voor kiezen. De tweede is duidelijk een krachtpatser, die helaas op dit moment nog wat ingetogen is en niet alles prijs geeft wat hij in zich heeft (rijp zwart fruit, met subtiel hout).

Tenslotte twee wijnen uit Chinon, algemeen gezien als de beste appellatie voor cabernet franc uit de Loire. Ook weer twee wijnen van één domein (Domaine Charles Joguet): de Chinon Rouge ‘Silènes’ van verschillende zandgrond percelen (2016, €15,90), en de Chinon Rouge Varennes du Grand Clos (2015, €31,80). Bij de eerste knalt het fruit (frambozen, zwarte bessen) weer uit het glas, met ook een pepertoontje. De tweede heeft meer van hetzelfde, maar dan met meer structuur en kracht.

Ik heb zeer genoten van deze proeverij, met mooie wijnen en een goede uitleg van Job, die duidelijk een Loire kenner is. En voor wie geen genoeg kan krijgen van de cabernet franc druif, kan ik de scriptie van Job van harte aanbevelen die hij als onderdeel van zijn Magister Vini opleiding heeft geschreven. Onderwerp van deze scriptie is de invloed van wijngaardbeheer en vinificatie op de kwaliteit van cabernet franc wijnen uit de Anjou en Touraine.

Lekkers uit de Loire